”Oko života” u Galeriji RTS-a

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

”Oko života” u Galeriji RTS-a

Izložba fotografija “Oko života” na kojima su predstavljene osobe obolele od multiple skleroze u njihovim svakodnevnim životnim aktivnostima otvorena je u Galeriji RTS-a. Više od 7.000 osoba boluje od multiple skleroze u Srbiji, dok je na lečenju svega 10 odsto pacijenata.

Izložbu priređenu povodom 40 godina postojanja Društva multiple skleroze Srbije otvorio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji objašnjava da multipla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skleroza ne može da se leči, ali da nepažnja, grubost i nerazumevanje društva mogu, prenosi Tanjug.

Navodeći da četiri decenije rada Društva nije malo, ističe da se za to vreme promenilo mnogo toga, odnosno da su neki ljudi saznali ono što nisu znali o toj bolesti, o njenim posledicama, obolelima, ali i o njihovim porodicama.

"Borba za bolji život i bolji položaj obolelih jeste borba za kvalitet života svakoga od nas, jer je uređeno ljudsko društvo koje vodi računa o slabijima zapravo društvo koje vodi računa o svakom svom pripadniku", ističe Vulin.

Kaže i da multipla skleroza nije nešto što može da učini čoveka nevidljivim, niti može čoveku da oduzme pravo da voli, da se bori, živi i učestvuje u svakodnevnom životu.

"Možda ne možemo da lečimo bolest, ali društvo možemo i to od nepažnje, nerazumevanja, bahatosti i nemišljenja o onima kojima je pomoć potrebna", poručuje Vulin.

Prema njegovim rečima, ministarstvo će i ubuduće sarađivati sa udruženjem borići se da projekata bude više, položaj obolelih i njihovih prodica malo bolji, a razumevanje društva veće.

Predsednica Društva multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković ističe da je cilj da se skrene pažnja javnosti na oko 7.000 obolelih i da se unapredi kvalitet njihovih života.

Upozorava da osobe sa multiplom sklerozom u Srbiji nisu lečene u skladu sa zvaničnim preporukama.

"Veoma mali broj je na prvoj liniji odbrane, odnosno interferonskoj terapiji. Danas se u Srbiji interferonom leči manje od 10 odsto obolelih", objašnjava Brajković.

Dodaje da se veliki broj obolelih leči tom terapijom zahvaljujući donacijama Farmaceutskih kuća.

Ocenjujući da je malom broju obolelih dostupna standardna terapija ističe da se nijedna osoba obolela od multiple skleroze ne leči drugom generacijom lekova koji bitno usporavaju progresiju bolesti.

Kaže da je problem i aspekt rehabilitacije koji nije dobro organizovan, ali i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Brajkovićeva dodaje da se zakon koji reguliše tu oblast slabo ili nikako ne primenjuje.

Izložba autora Ivana Zupanca i Dejaan Živadinovića biće otvorena do 17. oktobra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Oko života" u Galeriji RTS-a

Izvor: RTS, 14.Okt.2014

Izložba fotografija "Oko života" na kojima su predstavljene osobe obolele od multiple skleroze u njihovim svakodnevnim životnim aktivnostima otvorena je u Galeriji RTS-a. Više od 7.000 osoba boluje od multiple skleroze u Srbiji, dok je na lečenju svega 10 odsto pacijenata...Izložbu priređenu povodom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.