Oko 6.ooo osnovaca  u Nišavskom i Topličkom okrugu polagalo test iz srpskog jezika

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 15:30

Oko 6.ooo osnovaca u Nišavskom i Topličkom okrugu polagalo test iz srpskog jezika

Testom iz srpskog počelo je polaganje male mature. Sutra se polaže matematika, kombinovani test na redu je u petak. Može da se osvoji najviše 40 bodova.
Posle testa neki pravo kući, neki na konsultacije sa drugovima. Rastko Petrović planira da upiše matematički smer, srpski mu, kaže, nije jača strana. Veća očekivanja ima od sutrašnjeg dana kada se polaže matematika.

Na ulasku u školu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obavezna dezinfekcija ruku i obuće. Za razliku od prethodnih godina kada su svi učenici bili u istoj sali , ove godine , zbog preporuke o  distanci, najviše devetoro učnika u jednoj učionci. Ako su pravila nova, đačke muke uvek iste.

Nekima je gramatika teška, književnost lakša. Ima i onih koji se pribojavaju testa iz matematike, dok im je srpski išao glatko. 
 Milica Petković, direktorka OŠ "Ivo Andrić" u Nišu kaže da je polaganje prošlo bez problema, olakšavajuća okolnost je što su imali probni test.
Maske , rukavice i distanca i u Topličkom okrugu, gde malu maturu polaže 880 učenika. A uz mere zaštite od virusa, ove godine i nove bezbednosne mere za same testove!
Testovi su  u digitalnoj tehnologiji, imaju  kodove i pregledaju se  digitalno. Time mala matura postepeno prelazi u digitalnu formu. Ministar Mladen Šarčević kaže da je iduće godine  potrebno oko 70.000 računata, za početak, kako bi đaci sve radili na računaru umesto na papiru. 
U Nišavskom okrugu malu maturu polaže 3400 osnovaca, na teritoriji grada Niša njih 2400. Oni će, kao isvi ostali učenici u zemlji prve, prelimiarne rezulate svog truda moći da sazaju 23. juna.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.