Izvor: B92, 07.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 2000 srednjoskolaca protestovalo na Kalemegdanu

Grupa srednjoskolaca iz nekoliko beogradskih skola organizovala je u utorak na Kalemegdanu protestni skup. Kako je receno, cilj protesta je poziv djacima da bojkotuju nastavu do ispunjenja strajkackih zahteva prosvetnih radnika, zatim ukidanje ili modifikovanje maturskih ispita i ukidanje Zakona o osnovnim i srednjim skolama. Prilikom okupljanja srednjoskolaca na Kalemegdanu nije bilo incidenata. Novinari ovdasnjih medija koji su pratili skup javili su da je u pocetku nekoliko stotina, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom protesta i oko 2000 djaka bilo prisutno.

Djaci su u razgovorima sa novinarima uglavnom izrazavali zadovoljstvo zbog ovakvog skupa i posebno koncerta. Oni, pak, kojima u prvom planu nije bilo samo odsustvo sa casova i slusanje nekoliko ovdasnjih rok grupa, govorili su da i djaci imaju pravo na svoje misljenje, ali da ih za to niko ne pita. "U skoli nam je bedno, medju ucenicima uglavnom vladaju strah, apatija i nezainteresovanost za sve sto se u zemlji dogadja", rekla nam je jedna srednjoskolka, dok je jedan njen vrsnjak konstatovao: "Ne daju nam da iskazemo svoje misljenje. Vecina roditelja, profesora, a najvise direktori skola misle da mi samo treba da sedimo, ucimo i cutimo. Mora nesto da se uradi, a u tome je bitna roditeljska i podrska profesora koju mnogi ucenici nemaju. Ne smemo da dozvolimo da roditelji i profesori prenesu svoj strah na nas i djaci treba da dolaze na ovakve proteste", porucio je jedan od prisutnih gimnazijalaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.