Oko 10 odsto švajcarskih glečera izgubljeno za pet godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 10 odsto švajcarskih glečera izgubljeno za pet godina

Švajcarski ministar rekao je danas u Ženevi da je više od 10 odsto glečera ove alpske države izgubljeno u poslednjih pet godina.

Na otvaranju prvog sastanak meteorološke agencije UN o tome kako klimatske promene utiču na planine, ministar unutrašnjih poslova Alen Berse istakao je hitnost sastanka Svetske meteorološke organizacije za njegovu zemlju, budući da planine čine dve trećine teritorije Švajcarske.

Sastanak, koji traje od utorka do četvrtka, okuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 150 stručnjaka koji će ispitati planinske glečere, sneg i permafrost, predeo večitog snega i leda, koji regulišu resurse slatke vode za oko polovinu svetskog stanovništva i pronaći ključna područja u kojima treba brzo preduzeti korake.

Promene u planinskim zonama povećale su rizik od poplava, klizišta i odrona. Berse je rekao da je Švajcarska "potpuno" izgubila 500 glečera od početka 20. veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.