Okeanska beloperka na listi ugroženih vrsta

Izvor: B92, 30.Jan.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okeanska beloperka na listi ugroženih vrsta

Američke vlasti saopštile su da će se ajkula okeanska beloperka (Carcharhinus longimanus) naći na listi ugroženih životinjskih vrsta.

Naučnici su naveli da je populacija okeanske beloperke u Tihom okeanu od 1990-ih godina smanjena za 80 do 90 odsto, a za 50 do 85 odsto u Atlanstkom okeanu u periodu posle 1950-godina, prenela je agencija AP.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da je do pada populacije te vrste ajkule došlo zbog ribolova usled potražnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za njihovim perajima.

Okeanska beloperka živi u vodama kod istočne obale SAD, kod južnog dela Kalifornije i u međunarodnim vodama. Američke vlasti donele su odluku nakon poziva udruženja Branioci prirode (Defenders of Wildlife).

U saopštenju je navedeno da ugroženoj vrsti ajkula "trenutno ne preti istrebljenje, ali da bi do toga moglo da dođe u dogledno vreme".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Okeanska beloperka na listi ugroženih vrsta

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2018, 00:17

Američke vlasti saopštile su da će se ajkula okeanska beloperka (Carcharhinus longimanus) naći na listi ugroženih životinjskih vrsta...Naučnici su naveli da je populacija okeanske beloperke u Tihom okeanu od 1990-ih godina smanjena za 80 do 90 odsto, a za 50 do 85 odsto u Atlanstkom okeanu u periodu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.