Okeani na steroidima!

Izvor: Prva.rs, 22.Jul.2014, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okeani "na steroidima"!

Kada se radi o okeanima, prošlog meseca je njihova globalna temperatura iznosila 17 stepeni, što nije samo mesečni rekord, već i rekord od kada se uopšte meri temperatura okeana.

"Živimo u steroidnoj eri klimatskog sistema", ocenio je šef za praćenje klime u NOAA Derek Arnt. Arnt tvrdi da je rekordno visoka temperatura vazduha u junu bila uslovljena neuobičajeno toplim okeanima, naročito Pacifikom i Indijskim okeanom.

Rekordno visoka temperatura u junu je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Posebno je bilo toplo na Novom Zelandu, na severu Južne Amerike, Grenlandu, centralnoj Africi i južnoj Aziji.

SAD su zabeležile tek 33. najtopliji jun u istoriji merenja temperature.

Svih 12 svetskih mesečnih rekorda visoke temperature postignuti su posle 1997. godine, a više od polaovine u poslednjoj deceniji. Svi globalni rekordi niske temperature ostvareni su pre 1917. godine.
Izvor: beta

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.