Okanović: Država mora da reaguje na rast broj poginulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okanović: Država mora da reaguje na rast broj poginulih

BEOGRAD -

Na putevima Srbije tokom prošle godine je poginulo 728 ljudi, a ove godine taj broj ide ka 800 ukoliko država ostane pasivna i inertna kao do sada, izjavio je predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

"U Srbiji na 100.000 vozila pogine oko 35 ljudi, a u Švedskoj oko sedam, što znači da smo pet puta nebezbedniji u saobraćaju od Šveđanja. Prosečno svakog dana poginu dve osobe na našim putevima", rekao je Okanović u intervjuu za dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << list "Pres".

Okanović upozorava da država ne sme da bude pasivna i da treba da poboljša sistem bezbednosti u saobraćaju, jer se broj poginulih povećava svake godine.

"Sadašnji trend rasta broja poginulih iznosi oko 10 godišnje. Broj poginulih se povećava, jer sistem bezbednosti saobraćaja nije efikasan", kazao je Okanović i dodao da će takav trend ostati sve dok se ne formira efikasan sistem u koji bi trebalo svi da se uključe.

Okanović je rekao da su smrotonosne saobraćajne nesreće u Srbiji najčešće leti za šta je jedan od razloga pojačan saobraćaj zbog godišnjih odmora.

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja je ocenio da sistem kontrole i kažnjavanja nesavesnih vozača treba da bude takav da prekršioci budu svesni da neodgovorno ponašanje neće proći nekažnjeno.

"Veoma je bitno i da sankcija bude takva da utiče na vozača da se ubuduće ponaša bezbedno, te bi bilo dobro kada bi se kod nas pijanim i bahatim vozačima, umesto zatvora, izricao rad u javnom interesu gde bi oni pomagali teško povređenima u saobraćajnim nesrećama u nekoj bolnici ili centru za oporavak", ocenio je Okanović.

U proteklih pet godina na putevima Srbije je poginulo 4.000 ljudi, a povređeno je 100.000.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.