Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojdanić traži prekid suđenja

Hag -- Odbrana Dragoljuba Ojdanića zatražila od Tribunala privremeni prekid suđenja zato što joj nije omogućeno da obiđe mesta na Kosovu.

Branioci Tomislav Višnjić i Norman Sepenuk u zahtevu sudskom veću Ijena Bonomija smatraju da odbrana nije ravnopravna sa Tužilaštvom zato što joj i posle više zahteva UNMIK nije omogućio da bezbedno sprovede istrage na Kosovu.

Svoj dokazni postupak na suđenju generalu Ojdaniću i petorici saoptuženih za zločine na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu, odbrana bi trebalo da počne 6. avgusta.

Ojdanićeva odbrana u podnesku podseća da je 25. maja 2006. njegov advokat Tomislav Višnjić, uz pratnju UNMIK policije, pokušao da obiđe mesto zločina u selu Mala Kruša, ali da su to sprečili meštani, koji su napali konvoj. U tom sukobu povređena su tri policajca i tridesetak meštana, a tim Ojdanićeve odbrane je zamalo izbegao opasnost, a jedan prevodilac je bio povređen.

Advokati Višnjić i Sepenuk navode da su od tada više puta neuspešno od UNMIK-a tražili da obezbedi sve uslove za sigurnu posetu mestima na Kosovu navedenim u optužnici protiv Ojdanića, ali da do danas nisu dobili pozitivan odgovor.

"Zato što međunarodna zajednica nije bila sposobna da reši status Kosova do vremena kada general Ojdanić treba da počne svoju odbranu, tražimo da se suđenje zaustavi do vremena u kojem će bezbednosna situacija na Kosovu biti takva da odbrana može u sigurnosti da sprovede svoju istragu", naglašavaju Ojdanićevi branioci.

Prethodna dva Ojdanićeva zahteva za privremenu obustavu postupka iz istog razloga, sudsko veće je odbilo.

Penzionisani general Ojdanić optužen je za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999. kada je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Zajedno sa Ojdanićem, za zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom sudi se i bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću i generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.