Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ojdanić insistirao na istragama"

Hag -- Ojdanić je tokom rata na Kosovu 1999. insistirao da se zločini nad Albancima istraže, a počinioci kazne, tvrdi svedok odbrane.

Svedočeći u odbranu generala Dragoljuba Ojdanića, bivši šef Pravne uprave Generalštaba Vojske Jugoslavije (GSS VJ) Radomir Gojović izjavio je danas pred Haškim tribunalom da nije bilo slučaja da se otkrije ratni zločin, a da nije pokrenuta istraga. Ojdanić, u vreme NATO bombardovanja 1999. bio je načelnik GSS VJ, optužen je za proterivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ubistva Albanaca sa Kosova

Na pitanje branioca Normana Sepenuka da li je tačan navod iz optužnice da je Ojdanić učestvovao u prikrivanju zločina, on je odgovorio negativno: "Naprotiv, Ojdanić je insistirao da se sprovedu istrage i počinioci krivično gone".

Pozivajući se na izveštaj koji je, na Ojdanićev zahtev, sačinio 2001. godine, Gojović je precizirao da je pred vojnim sudovima sproveden postupak protiv ukupno 39 pripadnika VJ zbog ubistva "četrdesetak" Albanaca.

Po njegovim rečima, vojni tužioci su počinioce retko optuživali za ratne zločine nad civilnim stanovništvom zato što je zaprećena kazna od pet do 20 godina bila niža nego za krivično delo višestrukog ubistva za koje je zakon predviđao kazne između 10 godina zatvora i smrtne kazne.

Kao primer je naveo da je za ratni zločin optužen starešina koji je dvojici vojnika naredio da ubiju stariji albanski bračni par. Na pitanje sudije Ijena Bonomija kolike su im kazne izrečene, svedok je odgovorio da je starešina kažnjen sa devet, a vojnici sa sedam godina zatvora.

Gojović je rekao i da tokom rata nije izrečena nijedna presuda, a da je "kasnije saznao" da su sudovi do sada za ubistva na Kosovu izrekli 11 presuda, kao i da su kazne bile od osam do 14 godina zatvora.

Svedok je dodao da su postupci vođeni protiv još 280 pripadnika VJ zbog pljački, silovanja i drugih krivičnih dela.

Naredbom generala Ojdanića, naznačio je Gojović, tokom rata na Kosovu je pri komandama jedinica formirano 20 vojnih sudova. Posle obilaska tih sudova, Gojović je, kako je izjavio, utvrdio da je na terenu bilo "najviše pljačke, dosta višestrukih ubistava i razbojništava s ubistvom".

"Najčešće su ta dela počinile grupe koje su se istrgle ispod kontrole", tvrdio je svedok.

Krivično gonjenje tih zlodela činilo je samo 12 odsto od ukupnog broja predmeta, dok je 88 odsto prijava bilo podneto protiv vojnih obveznika koji se nisu odazvali na poziv za mobilizaciju ili su samovoljno napuštali jedinice VJ.

Zajedno sa generalom Ojdanićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.