Ojačati položaj Srba na Kosovu

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojačati položaj Srba na Kosovu

Uručena rešenja o dodeli kredita za 25 preduzeća na Kosovu i Metohiji. Dijalogom, a ne blokadom puteva rešavati probleme Srba u Pokrajini, izjavio ministar za Kosovo i metohiju Goran Bogdanović.

Vlada Srbije je vrlo blizu odluke da pozove sve Srbe sa Kosova da se vrate u Kosovsku policijsku službu (KPS), izjavio je Bogdanović.

Bogdanović je, u Kosovskoj Mitrovici, rekao da o tome vode pregovori sa Euleksom, kako bi ova misija preuzela komandni lanac i obezbedila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stalno prisustvo svojih pripadnika u svim stanicama i podstanicama u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prenosi KIM radio.

"Ova Vlada Srbije vodi jedinstvenu politiku za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i ne može da vodi jednu politiku za Srbe na severu Kosova, a jednu za Srbe južno od reke Ibar", istakao je ministar.

"Tamo gde su Srbi bili neophodni da zaštite Srbe, gde su najugroženiji, bio je poziv da napuste KPS, a ovde na severu gde nije bilo toliko potrebno, ostali su u KPS i nose ambleme države Kosovo", ocenio je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i metohiju Goran Bogdanović uručio je u Kosovskoj Mitrovici rešenja o dodeli kredita za 25 preduzeća na Kosovu i Metohiji u ukupnom iznosu od 80 miliona 617 hiljada dinara.

Bogdanović je rekao da je Vlada Srbije rešena da ekonomski ojača srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji ističući da je to jedan od načina borbe za opstanak i povratak Srba u Pokrajinu.

"Vlada Republike Srbije je čvrsto rešena da nikada ne prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, ali je i rešena da samo dijalogom sa međunarodnom zajednicom rešava probleme u Pokrajini", poručio je Bogdanović.

Krediti se dodeljuju uz grejs period od godinu dana, kamatom od jedan odsto i rokom otplate od tri do pet godina.

Komisija, koja je dodelila kredite, biće zadužena za kontrolu njihovog trošenja, a preduzeća koja ne budu poštovala ugovore moraće da vrate novac.

Bogdanović je najavio da će u julu biti raspisan novi konkurs za dodelu podsticajnih kredita, kao i da je za tu namenu još preostalo nešto preko 110 miliona dinara.

Ministar Bogdanović je rekao da Vlada Srbije ne podržava blokade kao način borbe protiv carina misije Euleks u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

"Onog trenutka kada bi počela naplata carine ili PDV-a bez saglasnosti Beograda i Srba sa severa Kosmeta, ja bih se prvi tome suprotstavio", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da Beograd razgovara sa Euleksom i ponovo pozvao lokalne samouprave sa severa Kosmeta da se uključe u te razgovore.

Ministar je najavio i da bi "uskoro trebalo da počnu rad pravosudni organi u Kosovskoj Mitrovici", jer je, kako je naveo, neprihvatljivo da Srbi nemaju pravnu zaštitu i dodao da se razgovara o povratku Srba u Kosovsku policiju u delu Pokrajine južno od Ibra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.