Ohrabrujući signali iz Brisela

Izvor: RTS, 08.Jul.2009, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ohrabrujući signali iz Brisela

Evropski komesar za pravosuđe Žak Baro potvrdio da će Evropska komisija na sastanku 14. jula preporučiti liberalizaciju viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana. Posete više evropskih zvaničnika Beogradu, koje su najavljene za drugu polovinu jula, nagoveštava želju Brisela da ubrza proces evropskih integracija Srbije.

Evropska komisija na sastanku koji će se održati 14. jula u Strazburu, preporučiće liberalizaciju viznog režima do kraja godine za zemlje Zapadnog Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje su ispunile neophodne preduslove, rekao je evropski komesar za pravosuđe Žak Baro.

Evropska komisija bi na sastanku trebalo da iznese predlog da se vize za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju ukinu do kraja godine, dok će Bosna i Hercegovina i Albanija morati najpre da ispune potrebne preduslove.

Baro je precizirao da taj predlog treba da podrži Savet Evropske Unije.

Za drugu polovinu ovog meseca najavljene su posete više evropskih zvaničnika Beogradu, što, uz intenzivirane kontakte predstavnika vlasti u Beogradu sa Briselom, ukazuje na nastojanje obe strane da se Srbiji omogući da načini naredni, značajan korak u pravcu evropskih integracija.

Prema informacijama iz Brisela, evropski komesar za proširenje Oli Ren, krajem ovog meseca posetiće Beograd.

Ren će sa srpskim zvaničnicima razmotriti odnos Srbije i EU i to samo nedelju dana posle sastanka Evropske komisije, predviđenog za 14. juli, na kojem bi trebalo da budu usvojene preporuke o viznoj liberalizaciji za zemlje Zapadnog Balkana.

U glavni grad Srbije 13. jula trebalo bi da dođe i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Nepopustljiv stav Holandije

Pored vizne liberalizacije, za Srbiju je prioritet i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Glavnu prepreku na tom putu predstavlja nepopustljiv stav Holandije da je primena oba sporazuma moguća samo ako Srbija dokaže opredeljenost za dovršetak saradnje sa Haškim sudom, hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića.

Imajući u vidu da se odluke u EU donose konsenzusom, i evropski i srpski zvaničnici nastoje da izvrše uticaj na holadsku vladu i parlament, da nedavno iznesene ocene glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom prihvate kao dovoljne za nastavak procesa evropske integracije Srbije.

U tom kontekstu za Srbiju je značajna i poseta šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena Beogradu koja je predviđena za 21. jul.

Holandija je na proteklom sastanku ministara spoljnih poslova članica EU delimično ublažila svoj stav izrazivši spremnost da prihvati odmrzavanje delova prelaznog trgovinskog sporazuma.

Međutim, to nisu prihvatile ostale zemlje-članice, među kojima već odavno postoji raspoloženje da se ovaj sporazum primenjuje obostrano.

Švedska podržava primenu Sporazuma

Predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, potvrdila je juče, tokom jednodnevne posete Švedskoj, predsedvajućoj Unijom u narednih šest meseci, istakavši da Stokholm podržava obostranu primenu Prelaznog sporazuma, kao i viznu liberalizaciju za Srbiju.

Đukić Dejanović je tokom razgovora sa predsednikom švedskog parlamenta i ministrom za evropska pitanja, dobila uveravanja da će ova zemlja zastupati pozicije Srbije u kontaktima sa holandskim zvaničnicima, kao i da pitanje Zapadnog Balkana neće biti zapostavljeno.

Sa švedskim zvaničnicima krajem meseca trebalo bi da razgovara i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Prema programu koji je objavila predsedavajuća EU, 27. i 28. jula biće održan sastanak ministara spoljnih poslova Unije, na kojem bi Srbija, prema nekim najavama, ponovo mogla da bude na dnevnom redu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK će predložiti ukidanje viza

Izvor: S media, 08.Jul.2009

Evropski komesar za pravosudje Žak Baro potvrdio da će Evropska komisija na sastanku 14. jula preporučiti liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana koje su ispunile neophodne preduslove. ..Predlog EK za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana ima za cilj da odredjenim...

Nastavak na S media...

EK 14. jula predlaže ukidanje viza Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 08.Jul.2009

Evropska komisija će idućeg utorka predložiti ukidanje viza Evropske unije za "neke zemlje Zapadnog Balkana", ali još preostaje da se za odluku o tome ubedi i Savet ministara EU, izjavio je danas, u Briselu, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro....."Reč je o zemljama za koje smo dobili jemstva...

Nastavak na Blic...

Evropska komisija predložiće ukidanje viza

Izvor: NaDlanu.com, 09.Jul.2009, 11:59

BRISEL, 8. jula 2009.(Beta) - Evropska komisija će idućeg utorka predložiti ukidanje viza Evropske unije za "neke zemlje Zapadnog Balkana", ali još preostaje da se za odluku o tome ubedi i Savet ministara EU, izjavio je u sredu, u Briselu, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.