Izvor: RTS, 26.Jan.2023, 16:50

Ograničenje visine cena derivata nafte produženo do 28. februara

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 28. februara. Usvojena je i Nacionalna strategija za mlade do 2030. godine.
U cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 28. februara

Donete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590, takođe do 28. februara , kao i o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa do istog datuma.
Sve ove odluke primenjuju se od 1. februara, saopšteno je iz Vlade.
Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje
Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.
Nacionalna strategija za mlade Premijerka Ana Brnabić istakla je da je Nacionalna strategija za mlade do 2030. godine koju je Vlada usvojila,  jedan od najvažnijih dokumenata koji se bavi položajem mladih.
Navela da je taj dokument odredio prioritete omladinske politike do 2030. godine i zato je važno što su se u proces njegovog kreiranja i donošenja uključili upravo oni kojih se ovo najviše tiče - mladi.
Brnabićeva je istovremeno zahvalila organizacijama civilnog društva koje su najviše doprinele tom dokumentu navodeći Krovnu organizaciju mladih Srbije, Nacionalnu asocijaciju praktičara/ki omladinskog rada, Nacionalnu asocijaciju Kancelarije za mlade
Omladinski savez udruženja OPENS i Centar za omladinski rad.

"Preko 2.000 njih je kroz različite načine učestvovalo u ovom procesu, a sigurni smo da će se još više uključiti prilikom kreiranja Akcionog plana, koji će pratiti Strategiju", navela je Brnabićeva.
Najznačajnije novine u Strategiji se odnose na prepoznavanje i standardizaciju lokalne omladinske politike i mehanizme kako svi resori mogu da izdvajaju više sredstava za mlade i doprinesu međusektorske saradnji u oblasti podrške mladima.
Za izrazito nerazvijene opštine 365 miliona dinara Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština kao sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije i za to su namenjena sredstva u iznosu od 365.000.000 dinara.
Opštine kojima su namenjena sredstva su: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.
Cilj Uredbe je da se doprinese unapređenju infrastrukturnih kapaciteta izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe), kroz izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede, kao i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouptrave, saopšteno je iz Vlade.
Članovi Vlade dali su saglasnost da grad Novi Sad uspostavi saradnju sa Opštinom Tivat, u Crnoj Gori, i Opštinom Alanja, u Republici Turskoj. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Usvojena Strategija za mlade do 2030. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je Vlada danas usvojila Nacionalnu strategiju za mlade do 2030. godine, koja je jedan od najvažnijih dokumenata koji se bavi položajem mladih...Brnabić je navela da je ovaj dokument odredio prioritete omladinske politike do 2030. godine i zato je važno što...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.