Ognjište - priča o Srbiji

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ognjište" - priča o Srbiji

Novi veliki projekat RTS-a "Ognjište" je saga o jednoj srpskoj građanskoj porodici. Scenarista Goran Mihić kaže da će priča pratiti Aksentija Višnjića i njegove potomke, kroz ceo 19. vek, završno sa Prvim svetskim ratom.

Gledaoci Radio-televizije Srbije imaće priliku da prate novu seriju "Ognjište", scenariste Gorana Mihića. To je priča o životu porodice Aksentija Višnjića kroz ceo 19. vek, završno sa Prvim svetskim ratom. Serija će imati 78 epizoda.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Scenarista Gordan Mihić rekao je za RTS da priča o "Ognjištu" počinje 1808. godine kada se otvara Velika škola u Beogradu.

"Moj glavni junak je tada dečak koji počinje svoje školovanje kao siroče, samouk. Nastavlja se kasnije kroz ceo 19. vek. Životni ram tog mog junaka su borba za slobodu Srbije, velike dinastičke promene, veliki revolucionarni zanosi, stvaranje kulture, države, stvaranje svih institucija koje čine jednu zemlju, istovremeno veliki zanosi i velike zablude, velika stradanja naroda koja se prenose u 20. vek", naveo je Mihić.

Upoređujući 19. vek, koji je istraživao radeći na seriji, sa današnjim vremenima, Mihić je rekao da je srpski narod podnosio veliku žrtvu, da bi dobio svoju državu, da bi živeo normalno i mirno na ovim prostorima.

Međutim, kako je rekao, više puta slobodu koju je narod izvojevao, uz ogromne žrtve čitavih generacija, čitavo pokolenje olako je prepušteno u ruke onih koji nisu imali ni viziju, ni hrabrost, ni smelost da dalje vode narod.

"Svedoci smo u današnjem vremenu velike bede, velikog siromaštva znatnog dela stanovništva i enormnog bogaćenja manjine, to je isto bilo i u 19. veku", istakao je scenarista serije.

Govoreći o formiranju gledaoca koji će umeti da prepozna prave vrednosti u kulturi i umetnosti, Mihić je rekao da postoji konkurencija mnogih medija koji se apsolutno ne zanimaju ni za šta što je kultura, što je obrazovanje, što je prosveta.

"Jedna kuća teško može mnogo da uradi, ali može -ako uradi program koji je namenjen, ako tako mogu da kažem, podizanju zdravog naraštaja, održavanju normalne zdrave svesti kod zrelih ljudi", naveo je Mihić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.