Oglasio se glavni sudanski general

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 18:44

Oglasio se glavni sudanski general

Kartum -- Vodeći sudanski general Abdel Fatah Burhan rekao je da je vojska posvećena civilnoj vladi, u očiglednom pokušaju da dobije međunarodnu podršku.

On je to izjavio iako se njegove snage bore protiv paravojne grupe oko kontrole nad zemljom što je umanjilo nade da bi moglo da dođe do demokratske tranzicije, preneo je AP.

U prvom govoru otkako su počeli sukobi u Sudanu pre skoro nedelju dana, Burhan je obećao da će vojska pobediti i da će osigurati toj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << afričkoj naciji "bezbednu tranziciju ka civilnoj vladavini".

Međutim, za mnoge Sudance, Burhanovo obećanje je zvučalo tanko, 18 meseci nakon što se priključio snagama u kojima je bio njegov trenutni rival Mohamed Hamdan Dagalo, kako bi osvojio vlast u puču koji je svrgnuo u stranu sudanske prodemokratske snage.

U Sudanu besne sukobi u kojima je, prema procenama ministarstva zdravlja te zemlje od juče, ubijeno najmanje 600 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sudan: General Burhan kaže da je privržen civilnoj vlasti, a kod El Obeida poginuo humanitarac

Izvor: Beta, 21.Apr.2023

Glavni sudanski general Abdel Fatah Burhan rekao je danas da vojska prihvata vladu pod civilnim rukovodstvom čime po svoj prilici želi da zadobije međunarodnu podršku, iako se njegove snage žestoko bore sa paravojnim trupama Mohameda Hamdana Dagaloa što ruši nade u demokratsku tranziciju vlasti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.