Oglasio se Peking: Nema abnormalnog povećanja radioaktivnosti oko nuklearke

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 10:53

Oglasio se Peking: Nema abnormalnog povećanja radioaktivnosti oko nuklearke

Peking -- Zvaničan Peking je danas pružio uveravanja da nema "abnormalnog" povećanja radioaktivnosti oko nuklearke Tajšan na jugu Kine.

Naime, oglasili su se nakon pojave informacija o unutrašnjem problemu sa jednim reaktorom.

Nuklearna elektrana Tajšan EPR, izgrađena sa francuskom grupom EDF na jugu Kine, pod nadzorom je zbog problema curenja u jezgru reaktora, ali su isparenja u dozvoljenim granicama, saopštili su juče EDF i kineski operater CGN.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kineska vlada je nakon tih informacija uputila umirujuće poruke.

"Prema informacijama koje su dostavile nadležne vlasti, trenutna situacija u nuklearnoj elektrani Tajšan ispunjava tehničke zahteve", rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

On je istakao da "nema abnormalnog povećanja radioaktivnosti oko nuklearne centrale" i da je "bezbednost zagarantovana".

Portparol je pružio uveravanja da "kineske nuklearne elektrane imaju dobre rezultate i da nije bilo slučajeva koji bi doveli u pitanje životnu sredinu i javno zdravlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.