Oglasio se Netanjahu: Okončanje rata?

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 00:37

Oglasio se Netanjahu: Okončanje rata?

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da se Izrael ne može obavezati na okončanje rata, ako planira da nastavi borbe nakon oslobađanja talaca.

Tokom sastanka sa porodicama talaca ranije danas, Netanjahu je upitan zašto Izrael ne može jednostavno da pristane da okonča rat kako bi obezbedio oslobađanje preostalih talaca, a zatim ponovo pokrene borbe kada oteti budu vraćeni.

Premijer je odgovorio objašnjenjem da bi takav sporazum zahtevao od Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pruži uveravanja američkim, egipatskim i katarskim posrednicima da neće moći da se prekrši odmah nakon što taoci budu oslobođeni, prenosi Kanal 12.

Netanjahu je predstavnicima porodica talaca tokom današnjeg sastanka rekao da su informacije o Hamasovom predlogu za oslobađanje njihovih najmilijih lažni i da ta militantna grupa nije iznela takvu ponudu.

Međutim, dodao je, Izrael je stavio sopstvenu ponudu na sto, ne navodeći više detalja, kako ne bi naštetio pregovorima, prenosi Tajms of Izrael. Izraelski mediji prenose da bi dogovor bio u tri faze, pri čemu bi preostale žene i stariji taoci bili pušteni prvo, zatim mladići, a na kraju vojnici i tela ubijenih talaca.

Plan, kako se navodi, predviđa da Izrael oslobodi grupu palestinskih zatvorenika, pored produženih pauza u borbama u svakoj fazi. Takođe, Izrael bi trebalo da pristane "da promeni obim svog prisustva u Gazi".

Kraj? Izrael ponudio Hamasu primirje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.