Oglasila se SZO: Nesaglediva katastrofa

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 15:13

Oglasila se SZO: Nesaglediva katastrofa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je upozorila da bi izraelska vojna ofanziva na Rafu u južnoj Gazi izazvala "nesagledivu katastrofu".

Kako navode iz te svetske organizacije, to bi gurnulo zdravstveni sistem enklave bliže ivici kolapsa.

"Vojne aktivnosti u ovoj gusto naseljenoj oblasti bile bi, naravno, nesaglediva katastrofa i još više bi proširile humanitarnu katastrofu do nezamislivih razmera", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO za Gazu i Zapadnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obalu.

On je dodao da bi vojne aktivnosti povećale teret na preopterećenom zdravstvenom sistemu koji je "na kolenima" i gurnule ga "na ivicu kolapsa", prenosi Rojters.

Piperkorn je saopštio da je mogućnost SZO da distribuira medicinsku pomoć u Gazi ograničena, jer su mnogi njeni zahtevi za isporuku zaliha odbijeni.

Naveo je da su samo 40 odsto misija SZO u severnoj Gazi odobrile izraelske vlasti od novembra i da je taj broj još znatno opao od januara.

"Sve ove misije su odbijene, sprečene ili odložene", rekao je Piperkorn, dodajući da je "apsurdno" da je odobreno samo 45 odsto zahteva SZO za misije u južnoj Gazi.

Izrael je ranije negirao da blokira ulazak pomoći u palestinsku enklavu, navodi Rojters.

Izraelska vojska je ranije saopštila da želi da izbaci islamističke militante iz njihovih skrovišta u Rafi i oslobodi taoce koje oni tamo drže, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali nije saopštila više detalja o predloženom planu za evakuaciju civila tokom operacije.

Više od milion Palestinaca nalazi se u Rafi, na južnom kraju Pojasa Gaze, na granici sa Egiptom, gde mnogi žive u šatorskim kampovima i improvizovanim skloništima, nakon što su pobegli od izraelskog bombardovanja drugih delova enklave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.