Odviknite decu od nezdrave hrane

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odviknite decu od nezdrave hrane

Deca uglavnom obožavaju grickalice i čokoladu, a groze se povrća. Roditelji zbog toga moraju da pribegnu posebnom lukavstvu i da svojim mališanima obezbede ishranu koja će im obezbediti zdravo odrastanje, a nikako da ih ne prepuste brzoj hrani i kalorijama jer to može prouzrokovati izrazito teške zdravstvene posledice po njih.

Kako objašnjava Jasna Anđelković, viši dijetetičar - nutricionista iz www.NaDijeti.info, zdravi obroci su oni u kojima ima mnogo vitamina i minerala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dijetnih vlakana, a malo ili nimalo industrijskih šećera i masti. Idealno je da deca uzimaju dosta mlečnih proizvoda, pre svega mleko, jogurt i mladi sir, kao i dosta voća i povrća. Naravno, proizvode od belog brašna bi bilo bolje zameniti integralnim, a slatkiši i grickalice i sokići ovde ne treba ni pominjati. Idealno bi bilo da deca na svaka tri-četiri sata imaju obroke, odnosno užine.

Primamljivo povrće

Dete treba da poveže dve stvari: jedenje povrća sa nekom karakteristikom koju to povrće poseduje ili obezbeđuje ogranizmu. Možete da gpoistovetite i neki lik iz crtaća sa određenim povrćem, na primer Mornar Popaj i spanać, Duško Dugouško i šargarepa. Za povrće koje se može jesti u svežem stanju dovoljno je da ga dobro operete i ako je potrebno, ogulite. Povrće koje se kuva skuvajte tako da se ne prekuva, jer će deca da povežu lošu pripremu s tim povrćem. Veoma je bitno da hrana izgleda primamljivo, posebno za probirljivu decu, pa tako možete da je rasporedite na interesantan način ili možda napravite neku figuricu. Primećeno je da deca vole šarenilo boja, pa kombinujte povrće na ovakav način.

Ukusne alternative

Čokolada je najpopularnija poslastica, ali skromna u pogledu nutritivne vrednosti. Zato ako je već vole, ponudite im crnu čokoladu koja je manje slatka od mlečne i sadrži veći procenat kakaoa, što je čini vrednijom u pogledu minerala.

Gazirana pića su veoma popularna, ali sadrže puno šećera, stoga i kalorija i imaju veliki uticaj na gojaznost kod dece. Gusti sokovi su bolje rešenje, ali samo ako su u potpunosti voćni. Najbolje i najzdravije rešenje je praviti sveže sokiće od svežeg i smrznutog voća u sokovniku. Ako dete voli vesele mehuriće, ponudite mu mineralnu vodu ili im voćni sok razredite mineralnom vodom.

Testeninu od belog brašna zamenite integralnom, koja je bogatija vitaminima i mineralima i lakša za varenje. Kada su grickalice u pitanju, ponudite detetu brusketi umesto čipsa. A još bolje rešenje jesu kokice koje ćete sami napraviti jer u njima nema začina koji u sebi sadrže pojačivač ukusa. Pored toga, dobro je uvesti i suvopečeni kikiriki, lešnike i bademe, ali u manjoj količini jer su veoma kalorični. Od slatkih grickalica probajte suvo voće.

Izaberite zdravije

Kečap

Energetska vrednost 63 kcal/100 g, sadrži stabilizatore (guar i ksantan guma) i konzervans (kalijum sorbat ili natrijum benzoat). Zamenite ga sa kuvanim paradajz-sokom, koji ima 25 kalorija.

Topljeni sir za mazanje

Energetska vrednost 355kcal/100 g sadrži polifosfate, emulgatore i konzervanse. Zamenite ga sa mladim sirom koji ima 115 kalorija.

Majonez

Energetska vrednost 732kcal/100 g. Sadrži 70% ulja, koje sadrži zasićene masnoće i aditive. Zamenite ga sa kiselom pavlakom od 12% m.m. koja ima 131 kaloriju.

Jetrena pašteta

Energetska vrednost 332kcal/100 g. Sadrži meso, iznutrice, mast, proizvode od soje, šećer, stabilizatore i druge aditive, konzervanse. Zamenite ga sa kuvanom piletinom koju ćete samleti paštetu u multipraktiku. Piletina od 100 grama sadrži 151 kaloriju.

Mesni narezak/Parizer

Kalorijska vrednost 250 kcal. Sastav: svinjsko i goveđe meso, masno tkivo, začini i aditivi. Zamenite ga sa ribom ili mesom.

Pomfrit

Energetska vrednost 319 kcal/100 g, od toga 20% je od ulja. Zamenite ga suvo pečenim ili kuvanim krompirom koji ima 85 kalorija.

Gazirani sokovi

Energetska vrednost 43 kcal/100 ml iz šećera. Zamenite ih prirodnim sokovima od voća koje sami možete iscediti sokovnikom. Energetska vrednost 43 kcal.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.