Oduzimanje imovine kriminalaca u inostranstvu

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzimanje imovine kriminalaca u inostranstvu

Srpsko pravosuđe može da zapleni imovinu i novac u inostranstvu koji su stečeni izvršenjem krivičnih dela, izjavila ministarka pravde Snežana Malović. Kuće italijanskin mafijaša manje od građevina srpskih kriminalaca, rekla je ministarka. Organizovani kriminal ne poznaje granice, režime i nacionalnost.

 

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će srpsko pravosuđe moći da zapleni imovinu i novac sa bankovnih računa u inostranstvu za koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dokaže da su stečeni izvršenjem krivičnih dela.

Malovićeva je u intervjuu Tanjugu objasnila da postoje zakonske mogućnosti da se na udaru Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima nađe i imovina koju kriminalci prebacuju u inostranstvo, prijavljujući je na tuđa imena i otvarajući bankovne račune.

"Postoje posebne odredbe koje se odnose na međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima u ovoj oblasti", rekla je Malovićeva i pojasnila da druge evropske zemlje već sprovode postupke i zaplenjuju nelegalno stečenu imovinu koja se nalazi u inostranstvu.

Malovićeva je navela primer Okružnog tužilaštva u Palermu, koje je od početka prošle godine zaplenilo imovinu vrednu 2,5 milijarde evra, a većina te imovine nalazila se van granica Italije.

Prilikom nedavnog boravka u Italiji Malovićeva je obišla neke oduzete kuće mafijaških bosova u mestu Korleone, i navela da su te građevine daleko manje velelepne od kuća osoba koje su u Srbiji pravosnažno osuđene za teška krivična dela.

Osvrćući se na početak primene Zakona o oduzimanju imovine, ministarka smatra da će Srbija, ukoliko dođe do adekvatne reakcije tužilaštva i sudova, imati veliki iznos zaplenjene imovine i izrazila očekivanje da će uskoro biti i prvih rezultata u sprovođenju tog zakona.

Organizovani kriminal ne poznaje granice

Prema mišljenju Malovićeve, prvi postupci oduzimanja imovine odnosiće se na organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, jer su, kako je rekla, to oblici kriminala koji u najvećoj meri urušavaju društvene vrednosti i društvo u celini.

Prvi korak kod oduzimanja imovine, objasnila je ona, pokreću posebna policijska jednica za finansijske istrage ili tužilaštvo, zavisno od krivičnog dela.

"Tužilaštvo ima mogućnost da zamrzne imovinu ukoliko postoji opasnost od njenog otuđenja i to može da bude kratkog trajanja", navela je ministarka i naglasila da odluku o privremenom oduzimanju imovine donosi sud.

"Sud je jedini organ koji može da donese odluku o tome. Trajno oduzimanje imovine zavisi od osuđujuće presude. Ukoliko dođe do osuđujuće presude pokrenuće se postupak za trajno oduzimanje imovine", pojasnila je Malovićeva.

Ministarka pravde je ukazala da je na okrivljenom teret dokazivanja kako je imovinu stekao, a da tužilaštvo ima obavezu da dokaže da postoji nesrazmera između imovine koju okrivljeni ili njegov srodnik poseduje i njegovih zakonom stečenih prihoda.

Malovićeva je kazala da su italijanski tužioci pozitivno ocenili naš Zakon o oduzimanju imovine, koji je počeo da se primenjuje 1. marta ove godine, i da su joj rekli da bi voleli da se neke njegove odredbe nađu i u njihovom zakonu.

Ministarka pravde je najavila, da će ministarstva pravde Srbije i Italije potpisati Sporazum o saradnji, koji će obuhvatiti i saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, istakavši da "organizovani kriminal ne poznaje granice, režime, niti poznaje nacionalnost".

"Mafije Srbije i mafije Italije su vrlo blisko sarađivale, čak i u vreme kada je naša zemlja bila pod međunarodnim sankcijama. Ta saradnja je, nažalost, nastavljena, a Sporazum će stvoriti formalne uslove za saradnju koja već postoji između dve zemlje", naglasila je Malovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.