Oduzeli smo Srbiju razbojnicima

Izvor: B92, 27.Dec.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oduzeli smo Srbiju razbojnicima"

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je aktuelna Vlada od početka mandata radila pošteno i odgovorno i da je morala da donosi teške odluke.

Vučić je rekao da su odluke adekvatne teškom vremenu u kojem živimo.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je rekao da je Vlada imala mnoštvo nasleđenih problema, pre svega sa poplavama za koje je rekao da su najveća elementarna nepogoda u poslednjih 100 godina od kada se obavljaju merenja.

"Teško >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi bilo ko mogao da kaže da je ova Vlada kriva za bilo šta u proteklih osam meseci, osim što je provodila mere koje su neophodne a koje niko drugi do sada nije smeo i želeo da preduzme", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Vlada pred sebe postavila teške ciljeve, koje prethodne nisu želele da postavljaju, i rekao da je uspela da Srbiju oduzme od raznih "razbojnika" i da je vrati običnim građanima.

Obećao sam Srbiji rad i red, u svom ekspozeu, rekao je Vučić, dodajući da je rekao da će biti teško. On je dodao da je ponosan na rad Vlade, i ljudi iz nje, naročito za vreme poplava.

Za svoj rad dobili smo podršku svih svetskih institucija, i zapadnih, i od Ruske Federacije, i od NR Kine, rekao je on, navodeći da je presrećan što je bio domaćin samitu sa Kinom, što se dugo još neće desiti.

"Dokle ćemo da čekamo, neki pitaju ... Čekali su i obećavali oni kji su vodili zemlju pre nas - oni su uveli čekanje kao političku kategoriju... Mi ne čekamo... Mi se krećemo, radimo i jurimo ka cilju, i mi nismo krivi što taj cilj nije blizu... Kritičarima poručujem da nema čekanja, pridružite nam se... Poruka za sve građane je - stići ćemo. Srbija je na dobrom putu."

"Čuo sam i slušam svakog dana šta govore građani Srbije, poljoprivrednici i prosvetari, ja ih molim da vide ko je stvarno kriv... Ja sam odgovoran za mere koje smo doneli... Doneli smo mere koje će građane ove zemlje učiniti bogatijim... Ali svi moramo da radimo, niko neće biti bogatiji ako ne radi... Mi smo iz lokalnih samouprava isplaćivali penzije i doveli lokalne samouprave do bankrotstva... Posle ove vlade to se neće desiti, već će Srbija videti sunce na horizontu", rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio svim članovima Vlade Srbije i naveo je da ih čekaju teški zadaci.

On je rekao da je Srbija dobila poziv za sastanak sa Prištinom od Mogerinijeve za 9. februar. To će biti sastanak sa Tačijem i Mustafom, predviđen da se održi 9. februara u 16 sati, precizirao je. Kako je rekao, na prvi sastanak će ići sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a da će se format menjati s obzirom na temu, pa kad bude tema pravosuđe, rekao je da će sa njim da ide ministar pravde i sl.

"Ako me pitate da li sam srećan što tamo idem, uopšte nisam srećan da vidim ni Mustafu ni Tačija, ali to je moja dužnost", rekao je on.

Srbiju sledeće godine očekuje otvaranje više poglavlja, napredak ka evropskom putu, mi ćemo sprovoditi reforme, ne zbog EU, nego zbog našeg naroda, rekao je Vučić.

Mi ćemo podići dodatno ugled Srbije, kad u decembru sledeće godine budu dolazili ministri spoljnih poslova brojnih zemalja, među kojima su Keri i Lavrov, napomenuo je.

Velika obaveza za Srbiju u narednoj godini biće predsedavanje OEBS-om. Biće mnogo teških obaveza za Srbiju, ali se mi ne plašimo naših obaveza - mi se plašimo situacije na terenu, rekao je Vučić dodajući da onaj dan kad je rublja pala i dinar je pao.

Premijer Vučić izjavio je da će za Telekom biti ponuđena značajno veća cena, od one koja se očekivala.

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i lider DS Bojan Pajtić izjavio je da Vladu Srbije neće srušiti stranke, već nezadovoljni građani. Upitan da prokomentariše ovu izjavu, Vučić je rekao da ju je više doživeo kao šalu, i ponovio da su pojedine demokrate ranije pozivale na ukrajinski scenario, koji on neće dozvoliti.

Vučić je rekao da deo opozicije još nije izašao iz 90-tih godina, te da oni postoje jedino kada pričaju o 90-tim godinama zato što nemaju druge argumente.

"Oni ni o čemu drugom ne mogu da govore i ni u šta drugo se ne razumeju, pa se i u raspravi o budžetu najmanje pričalo o budžetu, zato što oni koji je trebalo da pričaju o budžetu nisu mogli o tome da pričaju jer nisu imali argumente", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

A komentarišući raspravu o budžetu tokom koje su se čuli neprimerene reči od pojedinih poslanika opozicije, premijer je primetio da bi sve to sigurno bilo na naslovnim stranama da je takve stvari izgovorio neko iz vladajuće koalicije, a zatim konstatovao da je očigledno nekima to ne samo dozvoljeno, već je moguće da će za to da bude kriv neko drugi.

"Tako se ispostavilo za sve to što smo mi stoka, đubrad, ološ, izvinjavam se ljudima, te reči smo čuli od pojedinih narodnih poslanika, da je za to kriv Igor Bečić, da li ima diplomu ili je kondukter ili nije", naveo je Vučić.

Dodao je da ne zna da li je kondukter iako misli da je to jedno pošteno zanimanje, ali da Bečić niti je izgovorio "stoko jedna" niti je izgovorio "đubre" niti je izgovorio "ološ", ništa od svega toga.

"Ne znam kako to dođe do njega, a dođe do njega zato što je nekima sve dozvoljeno, a nekome nije dozvoljeno ništa", zaključio je Vučić.

Vučić nije konkretno odgovorio da li će i kada biti rekonstrukcije.

"27. aprila u svom ekspozeu sam rekao da će naravno biti rekonstrukcija, da se niko ne opušta, da bi mogli bolje da rade", rekao je Vučić. Nigde nisam rekao nijedno ime, a u pojedinim medijima se pojavila lažna informacija da će biti smenjeni Sertić i Vujović, rekao je on. Dodao je da je zadovoljan radom ta dva ministra i da do njihove smene neće doći.

O rekonstrukciji ćete biti obavešteni na vreme, rekao je Vučić.

Upitan o incidentu u Prištini, gde je uhvaćen Srbin sa nekoliko kilograma eksploziva, za koji kosovska policija sumnja da je bio namenjen za napad na katoličku crkvu, Vučić je rekao da je istraga u toku, i da postoje određene sumnje. Ipak, nije saopštio nikakve detalje.

Premijer Vučić rekao je da je država za 17.643 porodice izdvojila 4,22 milijarde dinara na ime materijalne pomoći zbog štete koju su pretrpele u majskim poplavama.

Od te sume 119 porodica dobilo je novac za izgradnju kuća, 173 kuće su izgrađene, a gradnja 45 biće završena u januaru, rekao je Vučić.

Milijarda je, dodao je, potrošena za nasipe i druge objekte kojima se Srbija štiti od budućih poplava i drugih elementarnih nepogoda, dok je Crveni krst dao pomoć od po 210 evra za 15.000 domaćinstava.

Podsetivši da se vlada sa poplavama suočila nekoliko dana posle preuzminju vlasti, te da je to najteža elementarna nepogoda u poslednjih 100 godina, Vučić je primetio da mu se čini da su u 45 opština svi zaboravili i to samo tri dana nakon izlaska iz vanredne situacije da su se poplave uopšte desile, zbog čega su bili uvereni da se "ništa neće osetiti ni na našem budžetu ni na problemima sa kojima smo se suočavali".

"Zadovoljan sam što građani posle tri dana, ili jedan deo njih, na to nije više morao da misli, ali Vlada je mislila na to sve vreme i radila i uradila posao", naveo je i dodao da je u Obrenovcu bio 30 puta od poplava, u Krupnju osam puta, a ukupno 46 puta obilazao je poplavljena područja.

"Ako uzmete nekoliko premijera unazad, 46 puta nisu napustili ni Beograd a kamoli samo za vreme poplava", rekao je premijer i zaključio:

"Pogledajte kako nam izgledaju gradilišta danas u Tekiji, veoma ozbiljno. Tu su kasnije stigle poplave i tu će nam do proleća trajati radovi. Nešto ćemo završavati i u prolećnim mesecima."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.