Odustali su

Izvor: B92, 27.Avg.2023, 19:54

Odustali su

Pobunjenici i pripadnici vojne hunte u Nigeru, zbog straha od međunarodne izolacije, odustali su od proterivanja diplomata drugih zapadnih ambasada.

Odustali su i od proterivanja francuskog ambasadora, kome je naređeno da do ponedeljka napusti zemlju, preneo je danas francuski radio RFI.

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera nije poslalo već napisana pisma ambasadama Nemačke, SAD, Obale Slonovače i Nigerije, zbog sporova u vrhušci hunte, jer, kako prenosi TASS, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istovremeno priznaju potrebu da se ''distanciraju od Francuske, neki od članova hunte pozvali su da se ne prekidaju odnosi sa drugim zapadnim zemljama, jer imaju interese u Nigeru'', a Nigeru su ''potrebni''.

Nacionalni savet Nigera za zaštitu domovine, predvođen generalom Abdurahman Čianijem, 25. avgusta je zahtevao da ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite napusti zemlju u roku od 48 sati, a kako prenosi televizijski kanal Al Hadat, francuski diplomata se nije pojavio u Ministarstvu spoljnih poslova koje kontrolišu pobunjenici kada je pozvan i odbio je da se sastane sa predstavnicima pobunjenika.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da pobunjenici nemaju pravo da proteraju francuskog ambasadora, jer akreditive ambasadoru izdaju legitimne vlasti Nigera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.