Odustajanje od agencije za volontiranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odustajanje od agencije za volontiranje

BEOGRAD - Ministarstvo rada i socijalne politike, koje je predlagač Nacrta zakona o volontiranju, najverovatnije će odustati od formiranja agencije za volontiranje, o kojoj je bilo reči u radnoj verziji tog nacrta, kazala je pomoćnica ministra Radmila Bukumirić - Katić.

Na osnovu primedbi na Nacrt zakona o volontiranju "odustaćemo od formiranja agencije za volontiranje, tako da će poslovi, koji su bili predviđeni za agenciju biti obavljeni u okviru stručne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva rada i socijalne politike", kazala je Katićeva.

Kratkoročno i dugoročno volontiranje

Prema njenim rečima, najveći broj učesnika u javnoj raspravi nije razumeo ili prepoznao važnost osnivanja te agencije, a polemike je izazvalo i zaključenje ugovora o volontiranju.

"Mi kao predlagači zakona insistiramo da se napravi razlika između kratkoročnog i dugoročnog volontiranja, kao i da se obavezno pripremi ugovor kada je u pitanju dugoročno volontiranje", kazala je ona.

Katićeva je rekla da ministarstvo insistira na neophodnosti vođenja evidencije o volonterima i godišnjem obaveštavanju o strukturi i broju volontera, kao i o poslovima na kojima su bili angažovani.

Drugačiji stav nevladinog sektora

"Nevladin sektor nije imao isti stav, jer misli da će ugovor o volontiranju doprineti većoj administraciji i birokratizaciji", kazala je ona i dodala da taj sektor vodi evidenciju pojedinačno i smatra da je ne treba proširivati na državu, odnosno na ministarstvo.

Pomoćnica ministra je navela da se sve državne institucije slažu da treba obezbediti osiguranje volontera za vreme njihovog rada, ali je nevladin sektor reagovao primedbom da je to isključivo rad dobrovoljnosti.

Katićeva je kazala da će, nakon konsultacija sa nevladinim sektorom, predstavnicima Univerzijade i Narodne kancelarije, Ministarstvo pripremiti konačan tekst Nacrta zakona o volontiranju, koji će uputiti vladi.

Javna rasprava o radnoj verziji Nacrta zakona o volontiranju, na kojoj su učestvovala resorna ministarstva, državne institucije i nevladine organizacije, održana je od 4. do 16. marta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.