Odstrel srpskih narko-dilera u Južnoj Americi

Izvor: Blic, 21.Jul.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odstrel srpskih narko-dilera u Južnoj Americi

Šefovi narko-klanova Južne Amerike žele iz unosnog posla trgovine drogom da se reše mafijaša iz Srbije koje okrivljuju za policijska hapšenja i učestale zaplene narkotika. Za ubistvo srpskih dilera angažuju siromašno stanovništvo - ubijeni Goran Popović

Preko nekoliko najjačih balkanskih bosova, koji su im bili “ulaznica” za narko-kartele u Latinskoj Americi, srpski mafijaši pronašli su šansu za brzu zaradu u poslu krijumčarenja droge u Evropu.

Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Popović

Vrlo brzo Srbi su stali rame uz rame sa bosovima iz Kolumbije i Bolivije i postali ključna karika u poslu sa kokainom, gde se vrte ogromne količine novca. Pojedinci su počeli kao vozači, telohranitelji, a zatim su se korak po korak približavali komandnom lancu i svojim vezama u Srbiji koordinisali tovare sa narkoticima iz Južne Amerike.

Međutim, južnoamerički bosovi gubitke u milionskom poslu ne praštaju, pa su tako Srbi zbog grešaka hapšeni, a neki su svirepo likvidirani nakon što su oteti i mučeni. Poslednji u nizu ubijen je Goran Popović. On je 14. jula svirepo ubijen s tri metka u glavu i telo u internet kafeu u bolivijskom gradu Santa Kruz. Pre toga ubijen je Goran Stavrić (41), a za sudbinu Marka Mitića (30) od 15. aprila, kada je otet, još se ništa ne zna.

1. Dominikanska Republika

Nebojša Gancanović

Srbin Nebojša Gancanović (48) i još 15 njegovih saradnika iz zemalja istočne Evrope, predvođeni Hrvatom Zlatkom Ugarkovićem, uhapšeni su u maju 2012. u Dominikanskoj Republici u akciji Agencije za borbu protiv narkotika i američke DEA u kojoj je nađeno 175 kilograma čistog kokaina vrednog više od sedam miliona dolara.

2. Venecuela

Španska policija je u septembru prošle godine uhapsila Srbina, Španca i dvojicu Estonaca na jahti “Bakanir”, na kojoj je nađeno 800 kilograma kokaina nabavljenog u Venecueli sa namerom da se proda u zapadnoj Evropi.

3. Kolumbija

Ivan Savkić

Osim za zemlje zapadne Evrope, Srbi su ušli i u mnogo isplativiji kanal krijumčarenja kokaina ka istočnoj Evropi, odnosno Ruskoj Federaciji. U februaru prošle godine, srpski državljanin Ivan Savkić (34) uhapšen je zbog sumnje da je vođa narko-grupe koja je godinama krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Rusiju. On je juče izručen ruskim agentima u Sankt Peterburgu. Prema izveštaju ruske policije, on je uspostavio direktne kontakte sa kolumbijskim narko-kartelima, koji su preko njegove grupe nameravali da razviju rusko tržište kokaina.

4. Brazil

Predrag

Vukomanović

Goran Nešić

Medijski najinteresantnije hapšenje u Brazilu izvedeno je 2. jula 2011. kada je u blizini Rio de Žaneira uhapšen Srbin, državljanin Francuske Predrag Vukomanović, narko-diler i pripadnik grupe čuvenog pljačkaša banki Italijana Antonia Ferare. On je bio stub Ferarine mreže koja je osnovala ogranak u Brazilu, s ciljem da isporučuje kokain iz Južne Amerike u Evropu. Akcija “Niva” najznačajnija je akcija srpske i brazilske policije u kojoj je u maju 2011. u Sao Paulu uhapšeno 29 osumnjičenih, od kojih su 13 državljani Srbije predvođeni uhapšenim Goranom Nešićem. Grupa se sumnjiči za šverc 620 kilograma kokaina procenjenog na 1,3 miliona dolara, a kod uhapšenih je nađeno i 850.000 evra, nekoliko čamaca, skupoceni automobili...

5. Bolivija

Bojan Bakula

U maju 2010. u Boliviji su ubijena trojica Srba: Predrag Čanković iz Loznice i Saša Turčinović i Bojan Bakula iz Rume u otmici narko-bosa Vilijema Suareza Rozalesa, u čijem obezbeđenju su tada radili. Sva trojica su u Boliviju otišli kao plaćenici i tako i angažovani na čuvanju jednog od najuticajnijih bosova.

6. Urugvaj

Zaplena 2,2 tone kokaina u urugvajskoj luci Santjago Vaskez na jahti “Maui” u oktobru 2009. bila je početak najznačajnije akcije srpske BIA na razbijanju najjačeg srpskog klana u Latinskoj Americi - klana pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića. U naredne tri godine protiv Šarića i njegovog klana podnete su optužnice za šverc preko pet tona kokaina i pranje više od 20 miliona evra. Posle pet godina bekstva, Šarić se predao u martu ove godine.

7. Argentina

Darko Šarić

Sedamdeset sedam kilograma kokaina i 7.000 evra zaplenjeno je u akciji koja je započela pretresom broda “Perast” koji je iz Argentine u maju 2011. doplovio do španske luge Taragona. U akciji koju su vodile srpska BIA i španska policija uhapšena su šestorica državljana Srbije.

8. Peru

Goran Stavrić

Goran Stavrić (41), saradnik Luke Bojovića, odbegli srpski pljačkaš i brazilski narko-diler, ubijen je 6. jula ove godine u predgrađu Lime, prestonici Perua. On je ubijen ispred restorana, a sumnja se da je bio meta kolumbijske mafije kojoj je dugovao novac.

10 srpskih dilera ubijeno od 2010. u Južnoj Americi Srbe najčešće angažuju na poslovima obezbeđenja, logistike i distribucije droge

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.