Odstranite vlagu, grinje i buđ

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odstranite vlagu, grinje i buđ

Stanujem u prizemnoj predratnoj zgradi, pri dnu zidova primećujem vlagu, a zimi se, još, uz plafon prave crne mrlje od kondenzata. Pribojavam se za zdravlje svojih dvoje mališana, pa me zanima ima li mogućnosti da ove pojave bar ublažim, pošto nemam mogućnosti ni za ozbiljnije adaptacije ni za promenu stana, pita čitateljka Marija Pantić iz Beograda.
Često je ima i u novim, tek sagrađenim objektima, a o onim starijim i slabije održavanim da i ne govorimo: buđ, kondenzacija, vlaga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tamni zidovi i, kao rezultat svega – nezdrava sredina za život. Ovo je veoma ozbiljan problem jer duži boravak i disanje u ovakvim sredinama može da dovede do oštećenja u plućima koja se više nikad ne obnavljaju i kao poslednja karika u tom lancu života u nezdravom okruženju nastaju alergije i blaži ili drastičniji oblici astme.

Malo je poznato da su jedan od glavih uzročnika svih ovih tipova dečijih bolesti, ali i bolesti odraslih – grinje: mikroskopske životinjice čije izlučevine udišemo razarajući vitalne funkcije disanja. Američki naučnici na univerzitetu u Pensilvaniji dokazali su još pre nekoliko godina da u jednom ćebetu prosečne vlažnosti postoji više od dva miliona grinja, a one same se sastoje više od dve trećine vode koju uzimaju iz vazduha. Zato vlaga i jeste veoma opasna.

Rešenje ovih problema zato potražite u proizvodima koji smanjuju vlagu, kondenzaciju i buđ u prostoru u kome živite.

Posle dugog eksperimentisanja, iz poznatih svetskih laboratorija izašli su proizvodi koji otklanjaju glavne uzroke pojavljivanja buđi. To su "perma vajt", "stop kondenz" i "apsorber vlage" koji kombinovano, ili sami za sebe, otklanjaju sve uzročnike.

"Perma vajt" ne daje hranu buđi. Na zidu mogu ostati kapljice kondenza, ali boja "perma vajt" ne dozvoljava razvijanje mikrospora buđi jer eliminiše čestice skroba i drugih hranljivih materija u klasičnim bojama koje hrane buđ. "Perma vajt" se, najzad, može nabaviti i kod nas po ceni od 1.190 dinara za premaz koji je dovoljan za šest kvadrata zida. Preko ove specijalne boje ne sme se krečiti jer bi se ponovo dala hrana mikroorganizmima, a jedan premaz "perma vajta" garantovano pet godina sprečava pojavu buđi na tom mestu.

Drugi značajan proizvod je "stop kondenz" koji podiže temperaturu (izvlačeći je iz prostorije) na hladnim delovima zidova ili plafona i samim tim otklanja osnovni uzrok pojave kondenzacije. Dakle, sve površine od betona ili nekog drugog na hladnoću lako provodljivog materijala zaštitite "stop kondenzom" i otklonićete pojavu kondenzacije. Cena ovog proizvoda je 990 dinara za premaz površine od jednog kvadratnog metra (postoji i veće pakovanje, za sedam kvadrata, koje košta 4.990 dinara).

Treći proizvod koji vam može pomoći je "apsorber vlage" koji neutrališe suvišnu vlagu iz stanova, podruma ili garaža. Sastoji se od plastične posude i kesica kalcijum-hlorida, izuzetno higroskopnog elementa (vezuje vlagu iz vazduha), koji se lagano topi i sliva u donji deo apsorbera. Apsorber vlage možete postaviti bilo gde u prostoriji površine do 16 kvadrata i standardne visine od 2,5 metra (cena 799 dinara). Postavite li ga u sobi, podrumu ili garaži ubrzo ćete uvideti njegove efekte. Ovi proizvodi su, kako tvrde tehnolozi, apsolutno uspešni u borbi protiv vlage i za zdraviju životnu sredinu.

I. Dekanj

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.