Odsečena glava mladića nađena na ulici

Izvor: Blic, 21.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odsečena glava mladića nađena na ulici

Odrubljena glava mladića starog oko 27 godina, stavljena u crnu kesu za đubre, nađena je juče u 15 sati na parkingu pored broja 318 na beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra. Kesu s glavom našli su novinari beogradskih medija, koje je prethodno nepoznati muški glas obavestio da „odu na Bulevar revolucije ako žele da fotografišu nešto jezivo".

MUP identifikovao žrtvu

Žrtva zločina je Smail Tarić (27) iz Malog Zvornika, saopštio je danas Biro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za saradnju s medijima MUP-a Srbije, prenosi Tanjug. Tarić je državljanin Republike Srbije, a njegov identitet utvrđen je DNK analizom, precizirano je u saopštenju. Policija nastavlja intenzivni operativni rad na rasvetljavanju svih okolnosti i pronalaženju izvršioca ovog zločina. Kako je saopšteno, javnost će o rezultatima istrage biti blagovremeno obaveštena.

Nepoznati muškarac, verovatno star oko 40 godina, juče u 14.30 pozvao je redakciju „Blica".

- Ukoliko želite da slikate nešto jezivo, idite u Bulevar revolucije 318 jer se tamo u crnoj plastičnoj kesi, pored kontejnera, nalazi odrubljena ljudska glava. I, pozovite policiju - rekao je smirenim glasom i prekinuo vezu, ne dozvoljavajući novinaru da mu postavi nijedno pitanje.

Muškarčev glas bio je ravnodušan, a prema govoru, verovatno je reč o Beograđaninu. Prema zvucima koji su dopirali iza njega, najverovatnije je govorio u hodu. Iako šokirani njegovim pozivom, reporteri „Blica" otišli su da provere istinitost ove tvrdnje.

Na Bulevaru kralja Aleksandra, kod broja 318, pojavila se ekipa iz još jedne beogradske redakcije kojoj se takođe javio nepoznat muškarac sa istom pričom. Posle pola sata zajedničkog traganja po okolini kolega iz tih novina je našao svezanu crnu plastičnu kesu ispred broja 318, pored panja između „juga" i „pežoa". Otvorio ju je i ugledao krvavu glavu muškarca smeđe kose. Iznad i ispod levog uha bili su dublji rezovi, koji su, po svemu sudeći, nanetui oštrim predmetom. Koža je bila braon boje, što svedoči da je glava nekoliko dana stajala u kesi. Šokirani kolega uspeo je da mobilnim telefonom pozove policiju, a ubrzo su se okupili i stanari obližnjih zgrada.

- Bože, zar je ono ljudska glava? Pa, ko je mogao da je ostavi ovde - pitala se jedna starija gospođa.

- Primetio sam kesu kada sam krenuo u banku. Nisam, međutim, obratio pažnju jer nisam osetio smrad, a pojedini stanari imaju običaj da ostavljaju đubre nasred ulice. Ovo je neverovatno - kaže jedan stanara tog dela bulevara.

Jedna žena iz komšiluka, koja svaki dan u tom kraju šeta psa, kaže da je crnu kesu uočila još u utorak.

- Moj pas je stalno prilazio i urinirao po njoj. Kesa je bila između granja koje je ostalo kada su radnici „Zelenila" sekli stablo. Iako je pas čudno reagovao, nisam osetila nikakav smrad. Morbidno je da neko na trotoaru ostavi ljudsku glavu. Pa, moglo je neko dete da pronađe kesu - priča vidno uznemirena Beograđanka.

Posle dvadesetak minuta pojavile su se i prve patrole policije, a ubrzo je došla i uviđajna ekipa i inspektori iz Odeljenja za suzbijanje krvnih delikata. Trakom su obeležili mesto gde je nađena glava, a novinarske ekipa koje su prve došle na Bulevar kralja Aleksandra morale su da daju izjave o tome kako su se uopšte pojavile na tom mestu.

I od našeg reportera je policija zatražila da podrobno ispriča sve o telefonskom pozivu, kao i da kaže da li je iko dodirivao kesu. Da bi se izbegla svaka sumnja i da bi se tragovi izolovali sa kese, kolega koji je kesu otvorio morao je da da otiske prstiju i dlana. Nakon dolaska istražnog sudije i tužioca odrubljena glava poslata je u Institut za sudsku medicinu. Veštačenjem bi trebalo da se utvrdi kada je odsečena i kojim oruđem.

Pretpostavlja se da je odrubljena glava u kesi na Bulevaru kralja Aleksandra ostavljena početkom ove nedelje. Prema stanju u kojem je nađena, veruje se da je u to vreme i odsečena i da ju je ubica ostavio noću, kada nije bilo prolaznika, ili da je kesa izbačena kroz prozor automobila.

U međuvremenu, policija je počela da proverava opise svih mladića čiji je nestanak prijavljen u poslednja dva-tri meseca. Policija, takođe, proverava i ko je beogradskim redakcijama uputio poziv jer se ne isključuje mogućnost da taj muškarac zna nešto više o monstruoznom zločinu.

Jakupek delove tela bacao u Dunav

Pre gotovo godinu dana Srbiju je šokirao zločin u Novim Banovcima, kada je Danijel Jakupek u kupatilu svoje kuće ubio i izmasakrirao četvorogodišnjeg Luku Opačića sekirom i „bonsek" testerom za sečenje gvožđa. Posle toga na sličan način ubio je i Vasilija Trbovića, svog prijatelja i Lukinog ujaka. Delove tela bacio je u obližnji Dunav i ronioci su danima tragali za njima. I Čedomir Jovanović (66) je na monstruozan način ubio svog bratanca Stanišu Jovanovića (40) 1. septembra 2004. godine u svojoj kući u Novom Beogradu. Bratanca je zaklao, raskomadao i delove tela stavio u zamrzivač.

Stručnjaci o nesvakidašnjem zločinu u Beogradu

Žarko Trebješanin psiholog

Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je čovek koji je pozvao telefonom zaista ubica. Ovaj događaj je samo demonstracija snage medija u današnje vreme. Da čoveku prva asocijacija bude da pozove medije umesto policiju, i nije baš normalno. Takvi ljudi su zaslepljeni senzacionalizmom i filmovima i to umnogome govori o nedostatku empatije. Ne postoji jedan tip ubice, ali senzacionalisti među njima postoje - kaže psiholog Žarko Trebješanin.

Dobrivoje Radovanović kriminolog

Postoje četiri mogućnosti. Prva je da je reč o stanju teške duševne poremećenosti ubice. Druga mogućnost je da je reč o serijskom ubici. Do sada u Srbiji nismo imali serijska ubistva, ali odsečeni delovi tela i dojava medijima upravo su činjenice koje mogu da ukazuju na to da je reč o serijskom ubici. Treća opcija je da je u pitanju mafijaški obračun, i četvrta ujedno najmanje verovatna, da je u pitanju porodični zločin - kaže Dobrivoje Radovanović, kriminolog.

Dušan Slijepečević advokat, bivši istražni sudija

Dušan Slijepčević, advokat i bivši istražni sudija, u šoku podseća da je sličnih ubistava bilo i ranije i navodi primer kada su dve studentkinje isekle stariju ženu i razbacale delove njenog tela.

- Zaista bi mi bilo potrebno mnogo više podataka da bih dao određenije mišljenje. Poziv koji ste dobili upravo je jedini put kojim može da se uđe u trag ubici - kaže Slijepčević. G. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.