Izvor: Blic, 25.Avg.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održivo fraziranje

Svako vreme ima svoj fond fraziranja. Tako i ova prva decenija XXI veka koja se kloni kraju ima svoj fond fraza. Te fraze su odjeci površnog čitanja ozbiljnih teorija, novih tekovina nauke i umetnosti. Mislioci koji su skovali nove sintagme nisu krivi zbog ovih zloupotreba, ali su ozbiljni savremenici dužni da ukažu na obezvređivanje nečega što je misaona tekovina našeg doba ili bar godina koje trošimo.

Nekoć su fond fraza činili termini nove levice, zatim strukturalizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i neostrukturalizma, postmodernizma i postpostmodernizma, a danas teorija koja imaju svoje tvorce ili im se imena možda još ne kuju u zvezde misaone pomodnosti.

Moja generacija i nekoliko generacija posle moje dobro se sećaju zloupotrebe termina otuđenje, sinergija, fenomenološka zagrada, intertekstualnost, rodna ravnopravnost, žensko pismo, dekonstrukcija, označitelj i označeno. Danas, a pomalo već juče, smatra se da nisi u trendu ako ne koristiš termin - održivi razvoj, i to kad je na mestu i kad nije.

U engleskom pridev "sustainable" održiv prvi put se pojavio još 1611. godine u značenju već veoma bliskom današnjem, za ono što je rođeno i ima uslove da preživi, a danas se upotrebljava u tom i, naravno, u prenesenom značenju.

U takozvanom Bruntland izveštaju Ujedinjenih nacija već 1987. godine održivi razvoj se definiše kao skup beskompromisnih potreba buduće generacije da zadovolje svoje potrebe. Po tom izveštaju postoje pre svega preke potrebe siromašnih slojeva koje moraju biti zadovoljene, ali korigovane mogućnostima koje nameće tehnologija i društvena organizacija da bi se zadovoljile potrebe pokolenja u bližoj i daljoj budućnosti. Takozvana Rio-deklaracija UN iz 1992. preciznije i podrobnije definiše pojam održivog razvoja.

Posle svih ovih zamamnih tumačenja plašim se da ću i ja, sa rukama u džepovima, početi da češće upotrebljavam pojam održivog razvoja, naravno, u mom slučaju pre svega, kad je reč o tom terminu, u novoj oblasti - u sferi pozorišta kod nas i u svetu. Pa sad vidite šta ćete!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.