Održana konferencija o srpsko-albanskim odnosima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana konferencija o srpsko-albanskim odnosima

U organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA danas je u Beogradu održana međunarodna konferencija "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", tokom koje su o odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti razgovarali srpski, albanski i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

Skup je otvorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da je osnovni kamen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoticanja između Srba i Albanaca pitanje Kosova i Metohije, a da Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte.

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

Kada se o razgovara o Kosovu, kako je dodao, treba postupiti što je moguće racionalnije i tražiti trajna rešenja - kako bi se stavila tačka na sukob dva naroda.

"Svako od nas povezan je sa Kosovom na neki način, ja sam rođen u Prizrenu. To je bio prvi srpski glavni grad, a tamo danas živi svega nekoliko desetina Srba. Važno je da se eliminiše uzrok problema u odnosima između Srba i Albanaca. Odnosi između Srba i Albanaca važni su za region, ali i za EU i na to treba gledati kao na kapital za buduće generacije", rekao je Dačić.

Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan smatra da dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region, ocenivši da je skup organizovan pravovremeno, a rezultat može dati pozitivan doprinos celom regionu.

"Ukoliko ima problema u odnosima Srbije i Albanije onda dolazi do širih problema u regionu", dodao je Kukan i istakao da do rešenja pitanja odnosa Beograda i Prištine može da se dođe samo stalnim dijalogom.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je naveo da je kao i kroz istoriju, uvek bolje poći od ljudi i njihovih potreba, pa ćete lako rešiti i pitanje državnih teritorija, poručio je danas

Janjić je ukazao da podilaženje nije jedini način da se dođe do rešenja i dobrog odnosa Srbije i Albanije, već da je to povećanje I koordinacija saradnje.

Novinar Mustafa Nano veruje da bi razgovor Srba i Albanaca trebalo preusmeriti sa Kosova i na druge teme, jer je to ključ saradnje dva veoma slična naroda u budućnosti.

"Fokusiranjem samo na Kosovo ostaćemo okovani kuglom koja nas drži u mestu. Ono što me može učiniti optimističnijim je da usmerimo diskusiju u drugom smeru. Znamo da problem oko KiM postoji i da mora da bude rešen ali, ako se previse fokusiramo na njega bićemo taoci diskusije I ništa nećemo postiće", poručio je Nano

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković ukazala je da su Srbi i Albanci dva naroda koja su živela pod istim nebom, često strahujući od protivnika koji su ih svađali, ali danas je njihova saradnja i mir, ključ bezbednosti na Balkanu.

Odnosi Srba i Albanaca su duboko ukorenjeni nepravdom i podeljeni oko kosovskog pitanja, ukazala je Janković.

Istoričari Predrag Marković i Rigels Halili složili su se danas da je za odnose Srba i Albanaca ključno da se dve strane bolje upoznaju, da prevaziđu brojne streotipe, s tim što Marković ističe da Evropska unija treba da nam pruži evropsku perspektivu da bi se traume ostavile sa strane.

Halili je rekao da se slaže sa stavom da je Kosovo srž problema, ali takođe ističe i da se Kosovo često koristi u interne svrhe i interese. Kako je naveo, obe strane imaju dve zajedničke tačke - viktimizaciju i demonizaciju onog drugog.

Marković, s druge strane, smatra da je politika EU prema srpsko-albanskom konfliktu izgubila deo kredibiliteta.

"Prištini nije važan Briselski sporazum i možda su u pravu. Zašto nemaju bezvizni režim, jesu li oni građani drugog reda", pita on.

Piro Miša iz Instituta za dijalog i komunikaciju iz Tirane rekao je da je razumna potreba Srba i Albanaca da otvore razgovore o odnosima dve zemlje, ali je jasno da odnos Beograda i Tirane ne može da zameni odnos Beograda i Prištine.

Ipak, Miša je ukazao da su se od njegove poslednje posete Beogradu 2000. godine stvari značajno promenile, te da današnja konferencija "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA jasno pokazuje da su dve zemlje u fazi razmatranja kako će da normalizuju odnose.

Bodo Veber, iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, ocenio je da je nažalost prošlo vreme za rešavanje normalizacije Beograda i Prištine putem kompromisa.

Veber je rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine, Albanaca i Srba neće ići putem suočavanja srpskog društva sa prošlošću, već sa realnošću.

"Kosovo je otišlo od Srbije i u dijalogu neće biti rešavanja putem kompromisa", uveren je on, dodajući da je Srbija u ranijim pregovorima propustila šansu da se dođe do kompromisnog rešenja, koje je bilo moguće 2011. ili 2013.

Momčilo Pavlović sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju rekao je da rešenje za Kosovo nije jednostavno i ne može se naći preko noći jer su problemi viševekovni.

"Istorijska iskustva se mogu iskoristiti ali istorijom se ne može promeniti sadašnjost. Odnosi Beograda i Tirane mogu relaksirati odnose na Kosovu", rekao je on.

Upoznavanje naroda, pružanje međusobne pomoći, kao i saradnja na putu ka Evropskoj uniji može pomoći boljem odnosu između Srbije i Albanije, smatra Ardian Hačkaj iz Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, dok je Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ocenio da bez rešavanja pitanja KiM ne može doći do relaksacije odnosa između dve zemlje.

Hačkaj je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da pomognu EU da se izbori sa svojim problemima, a govoreći o oblastima u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju, Hačkaj je istakao da treba ići korak po korak, od političara do građana.

Surlić je primetio da je akademska saradnja nužna između Srba i Albanaca ali je, primećuje, uslovljena trenutnim političkim odnosima i ekcesima na terenu.

Smatra da je potrebna institucionalizovana organizovanost, jer individualna saradnja ne dovodi do željenog efekta, odnosno dolazi do pojedinaca, ali ne i do većinskog mišljenja.

Konferencija "Srbi i Albanci - kojim putem dalje" je organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, a medijski partneri su Prva televizija i portal Europian Western Balcans.

Agencija Tanjug je konferenciju emitovala i putem lajv-strima, preko svog sajta i svojih jutjub i fejsbuk profila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.