Izvor: Nezavisne Novine, 09.Maj.2018, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan koncert ansambla "Aleksandar Nevski"

Tradicionalni koncert banjalučkog Ansambla "Aleksandar Nevski" održan je večeras u Banjaluci, a na repertoaru su bile kompozicije koje su obilježile period borbe za oslobođenje u Drugom svjetskom ratu i same pobjede nad fašizmom.

U ovom ansamblu ističu da ovakvim programom žele da prenesu poruku da ne smiju biti zaboravljeni oni koji su dali živote za mir i prosperitet bratskih naroda, niti istorijski događaji koji su doprinijeli da današnje generacije žive u miru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Umjetnički rukovodilac ansambla Lazar Radoja rekao je da program čini muzika ruskih i jugoslovenskih autora.

"Na repertoaru je himna `Sveti rat` koja je nastala bukvalno onog dana kada je fašistička NJemačka napala tadašnji SSSR", rekao je Radoja.

Sopran Tamara Lukač Lazarević kaže da pjevaju na ruskom jeziku koji članovima ansambla nije maternji.

"Koncert je posvećen obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom. Izvodimo pjesme koje su obilježile veliki otadžbinski rat, a koje su pronosili naši vojnici koji su oslobodili zemlju i Evropu od fašizma", rekla je Lazarevićeva.

Ovaj ansambl će se prvi put predstaviti na festivalu takmičarskog karaktera 13. maja na "Majskim muzičkim svečanostima" u Bijeljini.

Hor "Aleksandar Nevski" osnovan je prije pet godina pod okriljem Ruskog kulturnog centra "Ruski mir", a njegova misija je promocija ruske i srpske kulturne baštine sa posebnim naglaskom na bratske odnose dva naroda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.