Odredbe zakona često neuskladjene sa Ustavom

Izvor: Beta, 25.Mar.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odredbe zakona često neuskladjene sa Ustavom

BEOGRAD, 25. marta 2014. (Beta) - Pojedini zakoni u Srbiji još nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom iz 2006. godine, pa je tokom prošle godine doneto ukupno 18 odluka o neustavnosti nekih njihovih odredbi, izjavila je u utorak predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić-Prelić.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada suda tokom 2013. godine, Ilić-Prelić je kao zakone čije pojedine odredbe nisu uskladjene sa Ustavom navela Zakon o radnim odnosima u državnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << organima, Zakon o bezbednosti saobraćaja, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o borbi protiv korupcije, Zakon o Bezbednosno informativnoj agenciji i Zakon o elektronskoj komunikaciji.

Pored 18 zakonskih odredbi utvrdjena je i neustavnost šest opštih akata Vlade, kao i neustavnost opšteg akta Autonomne pokrajine Vojvodine. Predsednica Ustavnog suda rekla je da je reč o Statutu Vojvodine i formiranju vojvodjanske akademije nauka i umetnosti.

Ustavni sud pokrenuo je i postupak za ocenu ustavnosti Zakona o okupljanju gradjana i postupak za ocenu ustavnosti odredaba zakona o privatizaciji.

Ilić-Prelić je kao zanimljivost istakla da u Srbiji inicijative za ocenu ustavnosti češće podnose gradjani nego oni organi i funkcioneri koji su za to i zvanično ovlavšćeni.

Tokom protekle 2013. godine, zajedno sa nerešenim slučajevima iz prethodnih godina, sud je imao ukupno 24.791 predmet, a rešeno je 8.523 predmeta.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zakoni u Srbiji ni 2014. nisu usaglašeni s Ustavom iz 2006.

Izvor: Blic, 25.Mar.2014

Beograd - Pojedini zakoni u Srbiji još nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom iz 2006. godine, pa je tokom prošle godine doneto ukupno 18 odluka o neustavnosti nekih njihovih odredbi, izjavila je danas predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić-Prelić...Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.