Odnosi Srbije i Rumunije odlični

Izvor: RTS, 17.Jun.2010, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Srbije i Rumunije odlični

Srbija treba da igra ključnu ulogu u procesu evrointegracije Zapadnog Balkana, rekao šef rumunske diplomatije Teodor Bakonski nakon susreta sa ministrom Jeremićem.

Šefovi diplomatije Srbije i Rumunije, Vuk Jeremić i Teodor Bakonski ocenili su u Beogradu da su odnosi dve zemlje odlični i konstatovali saglasnost po pitanjima evrointegracije Srbije i nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

"Složili smo se da je vreme teško, da postoje mnoge prepreke koje u prošlosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu postojale kada je reč o evropskoj integraciji zemalja koje imaju aspiraciju da postanu članovi. Ali isto tako, složili smo se da ne sme biti dileme da je jedini prosperitetni put za ceo zapadni Balkan puno priključenje Uniji", izjavio je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Bakonskim.

Rumunski ministar spoljnih poslova rekao je da Srbija treba da igra ključnu ulogu u procesu evrointegracije Zapadnog Balkana.

Jeremić se zahvalio šefu rumunske diplomatije na "hrabrom stavu" kada se radi o rumunskom nepriznavanju nezavisnosti Kosova, dok je Bakonski naglasio da je stav Rumunije "stvar principa i solidarnosti".

Rumunski ministar je, takođe, pohvalio srpsko rukovodstvo koje u velikoj meri radi na usaglašavanju sa evropskim vrednostima, naročito kada se radi o poštovanju ljudskih prava i pitanju manjina.

Dvojica lidera razgovore su počeli jutros u Vršcu, gde su razgovarali sa pripadnicima rumunske manjine, a posle podne će posetiti istočnu Srbiju.

Bakonski se takođe sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić zahvalio se šefu rumunske diplomatije na snažnoj podršci koju ta zemalja pruža evropskim integracijama Srbije.

U susretu dvojice zvaničnika u Beogradu, šef rumunske diplomatije je još jednom istakao da njegova zemlja snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, saopšteno je iz Pres službe predsednika.

Tokom razgovora o bilateralnim odnosima dve zemlje i evropskim integracijama Srbije, Tadić i Bakonski su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Rumunije na visokom nivou, kao i da je neophodno unaprediti ekonomsku saradnju, navedeno je u saopštenju.

Šef rumunske diplomatije sastao se i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o potrebi unapređenja međudržavne saradnje u svim oblastima.

Dačić je Bakonskom zahvalio za podršku Rumunije u procesu vizne liberalizacije i za principijelan stav o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopštio je Dačićev kabinet.

Ministar Dačić je naglasio da su evropska perspektiva Srbije i konkretna podrška koju će rumunske vlasti dati vlastima u Beogradu da bi se ubrzao evropski put Srbije, bile najvažnije teme današnjeg susreta.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da je saradnja policija dve zemlje na veoma visokom nivou i da može biti primer za saradnju u svim oblastima.

Dačić i Bakonski su istakli da je potrebno pokrenuti pitanja potpisivanja bilateralnih sporazuma o malograničnom saobraćaju i naglasili potrebu otvaranja novih graničnih prelaza da bi se olakšao promet i transport između dve zemlje.

Dva ministra su se saglasila da nacionalne manjine treba da budu most saradnje dve prijateljske zemlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić i Bakonski: Budućnost zapadnog Balkana u punom priključenju EU

Izvor: EMportal, 17.Jun.2010

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rumunije Vuk Jeremić i Teodor Bakonski konstatovali su danas u Beogradu da je budućnost Zapadnog Balkana u punom priključenju Evropskoj uniji i složili se po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.