Odluke koje spasavaju živote

Izvor: RTS, 20.Jan.2013, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluke koje spasavaju živote

Na transplantaciju nekog organa u Srbiji čeka oko dve hiljade ljudi. Prošle godine je, zahvaljujući humanoj odluci 29 porodica, produženo desetine života.

Prošle godine, u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, saglasnost za transplantaciju dalo je 29 porodica. Zahvaljujući njihovoj humanoj odluci produženo je desetine života. U ovom trenutku na transplantaciju nekog organa čeka oko dve hiljade ljudi u zemlji.

Dejan i Smiljana Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veruju da se život njihovog sina Relje ugasio zbog pogrešne lekarske procene. Uprkos tome, u najtežem trenutku odlučili su da njihov sin postane heroj, i pomogne drugima.

"Neko kaže ovako, neko kaže onako, razna su razmišljanja, ali mi smo se vodili jednom činjenicom, ako njegovi organi kucaju u drugoj deci, on za nas nije mrtav, on je za nas i dalje živ, eto pomogao je drugima", rekao je Dejan Đorđević.

Bez solidarnosti, nema transplantacija. Ali, oni koji godinama učestvuju u tim intervencijama kažu da nam nedostaju bolja organizacija i veća ulaganja države u razvoj tog programa.

"Najveći broj transplantacija je urađen 2010. godine, šest kadaveričnih i to je posledica kampanje koju je započeo RTS. Kako je animirana javnost, od lekara do stanovništva, to mora da bude sistem koji će da dovede do više kadaveričnih transplantacija, kaže prof. Zoran Krstić sa Dečje klinike u Tiršovoj.

Prva transplantacija bubrega u Tiršovoj urađena je 2001. godine, a poslednja, od živog donara, prošle nedelje. I majka i ćerka su dobro.

"Uključujemo i lekare na specijalizaciji u završnim godinama, kao drugog ili trećeg asistenta. To je jako važno da možemo na vreme da odaberemo ljude koji će ovo raditi posle nas. Ovo je 64. operacija ovog tima", rekao je dr Dragan Vukanić.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj svakog drugog dana na dijalizu dolazi sedmoro mališana, koji čekaju bubreg. Novi bubreg čeka i oko 700 odraslih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.