Odluka suda ne menja doneta rešenja

Izvor: B92, 10.Feb.2014, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka suda ne menja doneta rešenja

Beograd -- Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović kaže da odluka Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o Pravosudnoj akademiji neće uticati na već izabrane sudije

Backović je rekao da ta odluka neće imati uticaj na već doneta rešenja o izboru sudija i tužilaca, ali da će verovatno uticati na buduće konkurse.

Ustavni sud je u četvrtak proglasio neustavnim odredbe Zakona o izboru sudija prekršajnih i osnovnih sudova i zamenika javnih tužilaca. Prema odluci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Suda, obuka na Akademiji ne može biti uslov za vrednovanje stručnosti i osposobljenosti prilikom predlaganja kandidata koji se prvi put biraju na funkciju.

Backović je rekao da je tumačenje suda u potpunosti u skladu sa ciljevima Strategija o reformi pravosuđa i da odluka ona neće imati posledice na već doneta rešenja.

"Odluka Ustavnog suda nema uticaja na donesene odluke, ali će verovatno imati uticaj na konkurse koji su u toku, kao i na buduće konkurse", kazao je Backović novinarima pre početka sednice komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

On je objasnio da su Strategijom predviđene promene Ustava i dodao da su svi u Srbiji svesni da su neophodne stručne i obrazovne sudije.

"Ne postoji niko u Srbiji, a najviše građani, ko ne vidi potrebu da sudije budu stručnije i obrazovanije, a jedan od načina za to je Pravosudna akademija. Da li je taj koncept urađen na pravi način, to svedoči i o stručnosti izvršne vlasti u tom momentu", kazao je Backović.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da Akademija radi normalno, jer Ustavni sud nije proglasio neustavnom odredbu koja se odnosi na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Nije ukinut stav koji kaže da Savet i Veće određuju broj kandidata. Mi smo u obavezi da sprovedemo sve što oni od nas traže. To su organi iznad Akademije", rekao je Vujić.

Zakona o Pravosudnoj akademiji stupio je na snagu 2010. godine. Ocenu ustavnosti Zakona tražilo je Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Formiranje radnog tela za razvoj Pravosudne akademije tema je današnje sednice komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa, a sednici prisustvuju i predstavnici Evropske komisije.

Ustavni sud

Povodom ove odluke oglasio se saopštenjem i Ustavni sud:

"Odlukom Ustavnog suda, donetom na sednici održanoj 6. februara 2014. godine, utvrđeno je da nisu u saglasnosti sa Ustavom odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji kojima je propisano da su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca dužni da prilikom predlaganja kandidata za izbor sudije prekršajnog i osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca, predlože kandidata koji je završio početnu obuku na Akademiji i da tek ako među prijavljenim kandidatima nema onih koji su završili početnu obuku, mogu predložiti lice koje ispunjava opšte uslove za izbor (član 40. st. 8, 9. i 11.). Prema oceni Ustavnog suda navedenim zakonskim odredbama povređuje se ustavno načelo jednakosti svih pred Ustavom i zakonom, kao i Ustavom utvrđena funkcija Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca da, kao nezavisni i samostalni organi, između ostalog, predlažu kandidate za prvi izbor za sudiju, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ustavni sud naglašava da se donetom Odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje svrha Pravosudne akademije i stručne obuke koja se na njoj izvodi. Štaviše, Sud je u obrazloženju svoje Odluke posebno istakao da stručno usavršavanje pravosudnih kadrova nesporno doprinosi kvalitetu obavljanja sudijske i javnotužilačke funkcije i da stoga mora biti adekvatno vrednovano prilikom izbora sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Međutim, kako prema Zakonu o sudijama i Zakonu o javnom tužilaštvu završena početna obuka na Pravosudnoj akademiji nije jedan od uslova za obavljanje sudijske i javnotužilačke funkcije, ova obuka može biti vrednovana samo kao jedan od kriterijuma za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata za sudije i zamenike javnih tužilaca u određenoj vrsti sudova i javnih tužilaštava, a na osnovu merila koje su zakonom ovlašćeni da propišu Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca. Stoga sporne zakonske odredbe kojima se završena početna obuka de facto pretvara u uslov za obavljanje funkcije i time iz kruga potencijalnih kandidata eliminiše sva lica koja nisu završila početnu obuku, bez obzira na ocenu njihove stučnosti i osposobljenosti po osnovu drugih kriterijuma, prema oceni Ustavnog suda nemaju ustavnopravno utemeljenje", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odluka suda bez uticaja na doneta rešenja

Izvor: Akter, 10.Feb.2014

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović kaže da odluka Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o Pravosudnoj akademiji neće uticati na već izabrane sudije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.