Odluka suda je pogrešna!

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka suda je pogrešna!

Odluka Međunarodnog suda pravde nije pravedna i u skladu sa ranijim principima Suda - kaže u razgovoru za Glas javnosti profesor dr Tibor Varadi, glavni pravni zastupnik Srbije po tužbi Hrvatske za navodni genocid.

Profesor Varadi kaže da nije baš najsrećniji posle ovakve odluke Međunarodnog suda pravde, ali ističe da je ona samo jedna faza u procesu koji nam predstoji.

Kako objašnjavate ovu odluku Suda

- Odluka je doneta tesnom većinom glasova. Očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su i u Sudu postojala različita mišljenja, jer je od 17 sudija deset glasalo za predlog da je Sud nadležan, a sedam da nije. Znači da su prelomila dva glasa. Jasno je da odluka nije pravedna i u skladu sa ranijim principima Suda. Ipak, značajno je što naš drugi po značaju prigovor nije odbačen, a to je da ako već nije bilo kontinuiteta, onda Srbija ne može da odgovora za dela pre nego što je SR Jugoslavija nastala 27. aprila 1992. godine. Ako je Sud uopšte nadležan, on to može biti samo za dela pre ovog datuma, a Hrvatska tuži za dela pre 27. aprila 1992. godine. Sud je zaključio da će o tome odlučiti naknadno.

Da li odluku doživljavate kao pravni poraz naše zemlje

- To je teško reći. Ali, mislim da ovo nije ni poraz ni pobeda, ni uspeh ni neuspeh, o tome se može diskutovati na kraju procesa. Ovo je samo jedna faza koja je trajala znatno duže od očekivanog. Prihvatio sam samo procesnu fazu i od danas više neću raditi. Pravni tim Srbije vodiće Saša Obradović.

Obrazloženje Suda je u najmanju ruku čudno i prepuno kontradiktornosti. Sud konstatuje da je „SRJ deklaracijom iz aprila 1992. godine, upućenoj Generalnoj skupštini UN potvrdila da preuzima sve međunarodne obaveze SFRJ proizašle iz članstva u međunarodnim organizacijama i konvencijama“. A poznato je da čitav svet nije dozvolio kontinuitet SRJ nego je ona morala da traži ponovno učlanjenje u UN i sve druge organizacije. Kako to komentarišete

„OLUJA“ OSNOV PROTIVTUŽBE

Ipak, da li je etničko čišćenje Srba u „Oluji“ suština naše tužbe

Da. „Oluja“ će biti mogući osnov za protivtužbu.

- Da, svakako je suprotno našim argumentima! Devedesetih godina SRJ je zaista zastupala to stanovište, ali su Miloševićeva nastojanja ostala bezuspešna. Sadašnja država i čitav svet bili su drugog shvatanja i stali su na stanovište da nema kontinuiteta. Ne može se prihvatiti ono što je čitav svet odbacio. Ali toga, nažalost, nema u obrazloženju i zato odluka Suda nije logična!

Sud je, takođe, i ovoga puta primenio dvostruke aršine. Kada Srbija tuži NATO onda „nije nadležan“ ali kad Srbiju tuže druge države onda „rado“ prihvata nadležnost. Da paradoks bude potpun, u sva tri slučaja argumenti su bili identični - u vreme podnošenja tužbi nismo bili članica UN, članica Statuta Suda i članica Konvencije o genocidu. Kako objašnjavate ovu pravnu protivrečnost

- Tačno, to je osnovna protivrečnost odluke! To za mene nije ubedljivo obrazloženje i zato tvrdim da je odluka pogrešna!

U više navrata ste isticali da je srpska protivtužba spremna, ali da se čeka politička odluka. Sada kada je odlučeno da podnesemo protivtužbu, možete li reći šta je njena osnova

- Da, protivtužba je temeljno rađena i jako je kvalitetna. Ipak ne bih mogao da kažem više detalja, jer nije uputno da se o tim strateškim pitanjima sada izjašnjavamo. Sud će da odredi rok u kojem će Srbija moći da dostavi odgovor na tužbu. Hrvatska je imala rok od šest meseci koji je dva puta produžavan i koji je na kraju bio 18 meseci. Očekujem da će i Srbija imati dovoljno vremena.

prof. varadi, ako bi taj sud (sto nazivas kao pogresnu presudu u ovom slucaju), presudio pozitivno za srbiju, jel bi nazvao ti njihovu presudu pogresno?

ili kada vasa 'politicka pobeda' da se ide na sud u hagu, zbog nezavisnosti kosova, ako se presudi pozitivno za kosovu, jel vi bi prihvatili zbog vase 'trcanje za pobedu' tu presudu?

pa jel normalan taj jeremic dobices bre on veremic, dok tuzi ceo svet, a na kraju mozda nece moci da ceka presudu, jer ce odlaziti od ovog sveta...!

najbolje pokazuje slika (home page) politika.rs (20 nov 2008) stranicu, jedna slika kako srbi izbace hrvate iz vukovara, i postavlja se pitanje ko je napao vukovar? naravno srbija pod pokrovitelstvom jna.

a druga slika kako srbi napustaju hrvatsku, i postavlja se pitanje zasto je napao hrvatska vojska ta mjesta? samo da vrati suverenitet, e ne da ocisti od srba.

i sada da tuzis nekoga sto si napao? svasta !!!

kako bre nije sramota vama srbima, da se nadete stalno ispred suda u hagu ?! ove sudije stalno kada imaju svoj kalendar za rad, nadu samo predmet 'srbija' pa i kada bi hteli da dele pravdu, oni mozda ce skinuti vas od ovog suda ponizavajuci, kao ovo vase 'heroje' neko ubijen, neko 'vrsio samoubistvo' neko na 'dozivotnu robiju' itd itd., samo da ne cuju i da nemaju vase predmete. a vas, jos ceka i kosovska tuzba, samo jos malo da cekate, dok se ohlade sudijske stolice... vama srbe, ceka duga borba za ovropsku uniju........

Pratilacu,

bolje bi bilo da prethodno analiziras odnos Hrvata prema domicilnim Srbima u Hrvatskoj prvo u periodu borbe Tudjmana za dolazak na vlast kada je govorio o "remetilackom narodu u Hrvatskoj koji je imalo privilegovan polozaj u Socijalistickoj drzavi Hrvatskaj itd" pa da to razmatras sa dogadjajima za vreme fasisticke "Nezavisne drzave Hrvatske" pa onda da posle toga dajes zakljucke o tome sta treba Srbi da rade i kako da shvate sve dogadjaje u dvadesetom veku na podrucju Hrvatske.Evidentno je da tzv medjunarodna zajednica nije objektivna pa normalno i neznatna vecina sudija u Hagu!

A sto se tice Evrope mi smo u njoj jer smo u dva svetska rata branili slobodu u Evropi dok ste vi uvek bili na strani onih koji su se borili protiv nje i uvek ste uspevali da se izvucete od kazne koje su Vasi saveznici u oba rata dobili samo zahvaljujuci tome sto Srbi su bili za "bratstvo i jedinstvo " i zeleli da se ide napred sa verom u buducnost.To cemo i Vama uskoro da pokazemo jer bez povratka Srba u Hrvatsku nema Vam Evrope.

Komentar za Pratioca:

Ti namerno izostavljas hrvatske ustaske zlocine u Drugom Svetskom ratu, pa onda u tzv. "domovinskom" ratu kada ste "hrabro" gadjali civile po putu. Ili imas mozda amneziju na ustaske zlocine. Reci mi sta pise u vasem udzbeniku istorije o hrvatskoj za vreme Drugog Svetskog rata. A, da, zasigurno je taj vremenski period jednostavno nestao iz hrvatske povjesti, pa zato nema nista u njemu o nacistickoj drzavi hrvatskoj i zlocinima (Jasenovac, na primer) koja je nacinila nad Srbima, Jevrejima, Romima itd. Ej, ti imas smelosti da kazes Srbima da se stide! Ajde, citiraj mi detalje iz udzbenika hrvatske istorije u vreme Drugog Svetskog rata. Bezi sa ovog srpskog sajta u tvoju lijepu materinu!

Jovan Dučić

SINU TISUĆLJETNE KULTURE

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,

Na poljima rodnim, braneći ih časno

Kitio si cvećem svakog osvajača,

Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

Slobodu si večno, zakržljala raso,

Ček’o da donesu tuđi bajoneti,

Po gorama svojim tuđa stada pas’o,

Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti.

Pokaži mi redom Viteze tvog roda,

Što balčakom s ruku slomiše ti lance,

Gde je Karađorđe tvojega naroda,

Pokaži mi tvoje termopilske klance.

S tuđinskom si kamom puzio po blatu,

S krvološtvom zvera, pogane hijene,

Da bi mučki udar s ledja dao Bratu,

I ubio porod u utrobi žene.

Još bezbrojna groblja zatravio nisi,

A krvavu kamu u nedrima skrivaš,

Sa vešala starih novi konop visi,

U sumraku uma novog gazdu snivaš.

Branio si zemlju od nejači naše,

Iz kolevke pio krv nevine dece,

Pod znamenje srama uz ime ustaše,

Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

U bezumlju gledaš ko će nove kame,

Oštrije i ljuće opet da ti skuje,

Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame,

Ko najbolje ume da ti komanduje.

Jeste da je odluka za zaljenje ali Sud nazalost moze da promeni misljenje od jednog slicnog predmeta do drugog. Medjutim, to sto je interesantno i gde se Hrvatima "i gace mogu skinuti", je, a kontrario, da je Sud de fakto prihvatio jurisdikciju za Oluju i Bljesak. Ne treba ni minut cekati nego im napakovati genocid i ratne zlocine i gledati kako to povezati sa Drugim Svetskim Ratom. Sud nece moci cetvrti put da menja misljenje u slicnim predmetima. Ako to ipak uradi, onda Medjunardno pravo vise ne postoji vec zakon dzungle.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.