Odluka Vlade o poskupljenju lekova se očekuje sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2012, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Vlade o poskupljenju lekova se očekuje sutra

BEOGRAD -

Ministarstva zdravlja i spoljne i unutrašnje trgovine podnela su danas Vladi Srbije Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini koji se izdaju na recept, a koja bi trebalo da omogući bolje snabdevanje lekovima.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da će ta odluka, čije se usvajanje očekuje sutra, "doprineti normalizaciji tržišta lekova u zemlji", odnosno "omogućiti kvalitetniju i sigurniju zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitu osiguranih lica".

"Stvoriće se uslovi da se na tržište Republike Srbije pusti u promet 531 novi lek koji se izdaje na recept, od čega je trećina originalnih", piše u saopštenju.

Istaknuto je i da će se donošenjem te odluke omogućiti dostupnost novih i inovativnih lekova pacijentima i osiguranim licima, povećati ukupna ponuda lekova i veća konkurencija, a samim tim i snabdevenost tržišta.

"Na ovaj način stvoriće se uslovi za uštedu finansijskih sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stavljanjem novih jeftinijih generičkih lekova na Listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.