Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Ustavnog suda prst u oko

Šta god da se desi u BiH trudim se da događaj shvatim i razumijem iz ugla onih drugih. Srebreničku tragediju trudim se da osmotrim iz ugla srebreničkih žrtava. Probleme hrvatskog naroda u vezi s preglasavanjem trudim se da vidim njihovim očima.

Političke težnje Sarajeva ka centralizaciji i ukidanju, ili barem umanjivanju entitetskih nadležnosti, pokušavam da razumijem iz ugla prosječnog Bošnjaka. Šta ih motiviše na te postupke i šta ja mogu učiniti da pomognem da se dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << do kompromisa i razumijevanja?

I mislim da tako treba činiti. Indijanci su imali jednu veoma mudru poslovicu: Ne kritikuj drugog dok barem tri dana nisi hodao u njegovim mokasinama.

I to je jedini recept za BiH. Moramo shvatiti jedni druge. Na isti način kako se ja trudim da razumijem moje sugrađane bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, molim i apelujem da oni pokušaju da razumiju srpske.

RS nije genocidna tvorevina. Ona nije entitet nastao na zločinu. RS je izraz volje srpskog naroda koji u BiH živi vijekovima. Volja srpskog naroda se u BiH kroz vijekove izražavala na različite načine. U haosu raspada Jugoslavije ta volja je izražena sasvim jasno i nedvosmisleno: srpski narod, koji je izgubio Jugoslaviju kao svoju domovinu, u BiH je želio svoju autonomiju. Naravno da to ne opravdava zločine koje su pripadnici srpskog naroda činili. Naravno da to ne opravdava nacionalističku ideologiju, bilo koga. Ali RS nije i ne može biti poistovijećena s time. Ako BiH ne uvaži da u njoj postoji srpski narod sa svojim legitimnim težnjama i interesima, onda ta zemlja nema budućnost. Molim Bošnjake i Hrvate da to konačno shvate.

Odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike je prst u oko i Srbi je nikada neće prihvatiti. Sudi li taj sud u ime građana, od kojih sva vlast potiče i u čije ime se vrši, ili u ime samo jednog dijela građana ove zemlje? Mogu li se osjetljive odluke, koje diraju u samu suštinu srpskog nacionalnog bića, donositi preglasavanjem srpskih sudija u toj instituciji?

Najvažnije od svega, nestabilnost koja je izazvana ovakvom odlukom neće donijeti hranu na stol nikome u BiH. Ne može popraviti naš obrazovni sistem, neće poboljšati zdravstvo. Drugim riječima, ničim neće doprinijeti da u ovoj zemlji živimo bolje. Ići će na ruku samo nacionalistima.

Čemu to? Ko to želi da nas stalno drži u prošlosti? Ko ne da BiH da krene naprijed?

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.