Odluka MSP šansa za kompromisno rešenje

Izvor: RTS, 26.Sep.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka MSP šansa za kompromisno rešenje

Ukoliko Međunarodni sud pravde proglasi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalnim, to će mnogo pomoći Srbiji i čitavom regionu u napredovanju ka članstvu u EU, rekao Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je Beograd uložio oštar protest Ujedinjenim nacijama zbog posete predsednika Kosova Fatmira Sejdijua svetskoj organizaciji.

Zatražili smo i hitnu istragu o tome kako je došlo do toga jer se radi o privatnim licima, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Jeremić za agenciju Asošijeted pres.

Sejdiu i članovi delegacije Kosova imaju propusnice koje im omogućuju ulazak u pojedine delove zgrade UN u Njujorku, ali nisu ulazili u salu gde se održava zasedanje Generalne skupštine, navodi AP.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uveren je da će Međunarodni sud pravde proglasiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalnim, što će, kako je ocenio, pomoći Srbiji i čitavom regionu u napredovanju ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Mislim da će to zaista biti od pomoći pošto će takva odluka motivisati strane da sednu za sto i pronađu kompromisno rešenje", izjavio je Jeremić u intervjuu Rojtersu.

Ministar Jeremić je istakao da je uveren da će to imati ohrabrujuće efekte, ubrzavajuće efekte na ambicije čitavog regiona da se priključi Evropskoj uniji.

Britanska agencija je podsetila da je Generalna skupština UN, na zahtev Srbije, zatražila od MSP savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Odluka suda očekuje se sledeće godine.

Nezavisnost Kosova dosad je priznalo šezdesetak zemalja, među kojima ključne zapadne sile, ali većina od ukupno 192 članice UN još je uzdržana, a mnoge od njih čekaju odluku MSP.

Proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine podelilo je EU i Savet bezbednosti UN, naveo je Rojters, ukazujući na zabrinutost zemalja koje imaju probleme sa sopstvenim etničkim manjinama da bi takav potez mogao da bude smatran presedanom.

Na saslušanju pred MSP, prvi put bi trebalo da govori svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti.

Britanska agencija je podsetila da se očekuje da će SAD, Velika Britanija i Francuska podržati nezavisnost Kosova, a da će se tome suprotstaviti Kina i Rusija.

Rojters je, takođe, podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.