Odlučno protiv terorizma

Izvor: RTS, 11.Jul.2009, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučno protiv terorizma

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da će država ozbiljno tretirati svaki napad na pripadnike snaga bezbednosti, ali da neće reagovati prekomernom upotrebom sile. Ministar odbrane Dragan Šutanovac zatražio da Kfor pomogne u rasvetljavanju tog napada. Zvaničnici obišli i bazu "Cepotina".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je napad na pripadnike Žandarmerije kod Lučana nedvosmisleno akt terorizma i poručio da Srbija neće odgovoriti na tu provokaciju primenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prekomerne sile.

Zvaničnici u Evropskoj uniji osudili su oružani napad na srpsku policiju na području Bujanovca, dok su izvori u NATO-u istakli da zasad u Atlantskom savezu nije razmatran taj, "kako izgleda, zločinački čin".

Jedan funkcioner blizak visokom predstavniku EU Havijeru Solani izjavio je Beti da EU "bez i najmanje sumnje odlučno osuđuje takvu vrstu napada, gde god da se desi".

Taj zvaničnik je napomenuo da se to "konkretno dogodilo na teritoriji Srbije i, prema tome, izvan je nadležnosti Euleksa".

Predstavnik za štampu u sedištu Atlantskog saveza Simon de Manso je Beti prenela da u NATO-u zasad o napadu i ranjavanju srpskih policajaca u kopnenoj zoni nije bilo rasprave, imajući u vidu da to sad istražuju srpske vlasti.

Taj napad je, dodala je ona, "kako izgleda, zločinački čin, ali je to za NATO unutrašnja stvar Srbije" i čeka se šta će utvrditi zvanična srpska istraga.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovarao je sa komandantom Južnog krila NATO Markom Ficdžeraldom o terorističkom napadu na pripadnike Žandarmerije u Kopnenoj zoni bezbednosti kod Lučana.

Šutanovac je, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane, zatražio da Kfor pomogne u rasvetljavanju tog napada.

Ficdžerald je Šutanovcu rekao da će Nato i Kfor učiniti sve kako bi pomgli da odgovorni za napad na pripadnike Žandarmerije budu pronađeni, jer je to, kako je ocenio, u obostranom interesu.

"Ovaj teroristički akt nije samo napad na Žandarmeriju već i napad na državu Srbiju", rekao je Tadić prilikom obilaska objekta Žandarmerije "Uši" u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB).

Predsednik Srbije je istakao da će odgovorni za jučerašnji napad u kome su ranjena dva pripadnika Žandarmerije biti procesuirani kao teroristi.

Prema njegovim rečima, ekstremisti i teroristi verovatno očekuju da Srbija podlegne provokacijama i primeni prekomernu silu zbog čega je u prošlosti ispaštala.

Srbija će na ovaj teroristički napad i eventualne slične napade u budućnosti odgovarati sa strpljenjem, ali i odlučnošću, poručio je Tadić.

Upozorivši da se takvi teroristički akti mogu desiti i u budućnosti, Tadić je naglasio da će država Srbija zaštiti živote pripadnika policije i vojske, kao i svih njenih građana i njihovu imovinu.

"Mi ćemo reagovati primereno i odlučno, ali nećemo nasesti na provokacije teorista, jer oni to i očekuju",  istakao je Tadić.

Ukazao je da su takvi akti veoma opasni i za regionalnu stabilnost i najavio da će on ili predstavnik Srbije u UN na narednoj sednici Saveta bezbednosti govoriti o jučerašnjem terorističkom napadu i o tome kakve to posledice može imati na region.

Tadić je dodao da će deo odgovornosti za situaciju na jugu Srbije morati da ponesu i predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali i međunarodna zajednica koja je odgovorna za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Samo zajedničkim snagama možemo rešiti ovaj incident",  poručio je predsednik Srbije.

Tadić poručio građanima juga Srbije da su bezbedni

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je građanima Bujanovca i Preševa da su bezbedni i da će srpska policija i vojska učiniti sve da zaštiti njihove živote i sačuva stabilnost čitavog prostora.

"Situacija na ovom području je stabilna uprkos povremenim incidentima", rekao je Tadić prilikom obilaska vojne baze "Kadrova čuka" u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB).

Tadić je podsetio da su srpska vojska i policija ne jednom pomagale građanima tih opština i naglasio da će tako nastaviti i u budućnosti bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Predsednik Srbije je istakao da je saradnja vojske i policije na najvišem mogućem nivou i da su u saradnju uključene i obaveštajne i bezbednosne strukture.

"Insistiraćemo na odgovornosti međunarodnih institucija, ali i na poboljšanju naših odnosa sa njima",  istakao je Tadić.

Pripadnici Žandarmerije Miloš Carović i Nenad Nikolić ranjena su u četvrtak, 10 minuta posle ponoći, u terorističkom napadu, granatom iz ručnog bacača u selu Lučane, opština Bujanovac.

Sa Tadićem u poseti KZB su i ministri policije i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac, načelnik generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milivoje Miletić, šef BIA Saša Vukadinović, direktor policije Miodrag Veljović.

Državni vrh obišao bazu "Cepotina"

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministri odbrane i policije Dragan Šutanovac i Ivica Dačić posetili su bazu "Cepotina" kod Bujanovca, koja će i zvanično postati operativna za dve nedelje kada će vojska preuzeti prve objekte.

Izgradnja baze, koja se nalazi na brdu Cepotina iznad Bujanovca, počela je 2003. godine, a prema najavama iz Ministarstva odbrane biće najmodernija i najbolje opremljena vojna baza u Srbiji.

Šutanovac je prilikom obilaska baze precizirao da se ona trenutno prostire na 35 hektara, a da se planira njeno proširenje na dodatnih 65 hektara, kako bi mogla da postane centar za obuku pripadnika mirovnih operacija.

U bazi je do sada izgrađeno 34 objekta i veliki fudbalski teren, a preostalo je da se obave još samo završni radovi na stambenim objektima i hortikulturni radovi.

Šutanovac je rekao da će, iako je prvobitno bilo planirano da "Cepotina" bude vojno policijska baza, u njoj biti smeštena samo vojska, jer je policija odustala od projekta. Objasnio je da je kapacitet baze hiljadu ljudi, vrednost radova 1,6 milijardi dinara, a da je do sada uloženo 900 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Odlučan i odmeren odgovor

Izvor: Mondo, 10.Jul.2009, 15:25

Predsednik Srbije izjavio je da će država vrlo odlučno da reaguje na teroristički napad na patrolu Žandaramerije u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali da neće nasesti na provokacije i neće upotrebiti prekomernu silu.

Nastavak na Mondo...

Tadić: Nećemo reagovati prekomernom upotrebom sile

Izvor: TV Avala, 10.Jul.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić i čelni ljudi bezbednosnih snaga posetili su danas Kopnenu zonu bezbednosti, u kojoj je u noći između srede i četvrtka napadnuta patrola žandarmerije.

Nastavak na TV Avala...

Državni vrh obišao bazu Cepotina

Izvor: RTV Pink, 10.Jul.2009

. . . Predsednik Srbije Boris Tadić i ministri odbrane i policije Dragan Šutanovac i Ivica Dačić posetili su danas bazu Cepotina kod Bujanovca, koja će i zvanično postati operativna za dve nedelje kada će vojska preuzeti prve objekte. .

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Odgovorni i predsednici opština i međunarodna zajednica

Izvor: Politika, 10.Jul.2009

Meštani Lučana tvrde da nemaju nikakve veze sa terorističkim napadom na žandarme ..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče, obilazeći baze Vojske i Žandarmerije u Kopnenoj zoni bezbednosti, da će odgovorni za napad u kome su ranjena dva pripadnika Žandarmerije biti procesuirani kao teroristi....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.