Odlučno protiv organizovanog kriminala

Izvor: RTS, 24.Apr.2010, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučno protiv organizovanog kriminala

Do sada od kriminalaca oduzeto 150 miliona evra, rekao državni sekretar Slobodan Homen i najavio nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

Gostujući u emisiji RTS-a "Da možda ne", državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavio je nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

Uz nastavak uspešne primene zakona, Homen očekuje da će biti oduzeto više novca i imovine stečene kriminalom. Do sada je od kriminalaca oduzeto 150 miliona evra.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Ovaj prvi vid borbe se odnosi na organizovani kriminal i klasična dela kao trgovina drogom, a drugi deo će biti mnogo interesantniji upravo kad dođemo do krivičnih dela vezanih sa korupcijom, primanjem i davanjem mita, pranje novca i mislim da će to biti daleko više novca i daleko više imovine", rekao državni sekretar u Ministarstvu pravde, Slobodan Homen.

Homen je takođe rekao da će disciplinska komisija Visokog saveta sudstva utvrđivati da li je sudija prekršio zakon prilikom postupanja u predmetu, kada je odbacio optužnicu protiv šest navijača "Patrizana" za ugrožavanje bezbednosti novinarke Brankice Stanković.

"Neće se ispitivati sudska odluka, već postupanje sudije u predmetu - da li je kršio zakon", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, u postupak pred disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva neće se mešati nijedna druga vlast, pošto je disciplinski tužilac i sam sudija, te da će "same sudije ceniti da li je u ovom slučaju prekršen zakon ili ne".

Homen je naveo da zakon predviđa jasne disciplinske sankcije ukoliko se utvrdi odgovornost sudije, koje se kreću od smanjenja plate do razrešenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.