Odlučeno: Treći test nosi 8 bodova

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučeno: Treći test nosi 8 bodova

Kraljevo -- Prema predlogu ministra Tomislava Jovanovića, na maloj maturi testovi iz maternjeg jezika i matematike nosiće 16 bodova, a treći, kombinovani test osam bodova.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, učenicima će početkom 2014. godine biti dostupne i zbirke zadataka sa zadacima, kojima mogu da provere stečena znanja i veštine, u skladu sa standardima postignuća predviđenim Programom završnog ispita.

Tokom drugog polugodišta, učenici osmog razreda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i prethodnih godina, imaće probne testove, kao simulaciju završnog ispita u osnovnom obarzovanju i vaspitanju, navodi se u saopštenju.

Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će ukazati i učenicima i nastavnicima na oblasti u kojima treba intenzivirati učenje i pripremu za polaganje završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Ranije danas podignuta je optužnica protiv četvoro osumnjičenih za krađu testova za polaganje male mature u junu ove godine.

"Ministar doneo odluku sa grupom roditelja"

Forum beogradskih gimnazija (FBG) protestovao je jer je ministar prosvete Tomislav Jovanović odluku o maturi za svršene učenike osmog razreda doneo sa, kako se navodi, grupom roditelja.

"Pošto je odbio predlog FBG-a i Foruma srednjih stručnih škola da uvođenje trećeg testa odloži na godinu dana, ministar prosvete Tomislav Jovanović je pozvao nekoliko roditelja, kako bi sa njima 'postigao dogovor o maloj maturi'", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sindikatima je jasno da prosvetne vlasti nisu imale nameru da poslušaju glas sindikata i stručne javnosti, ali im "nikako ne može biti jasno ko su nekolicina roditelja koji su toliko stručni da sa ministrom prosvete odlučuju o sudbini 70.000 ovogodišnjih osmaka".

"Koga oni predstavljaju, kada se zna da roditelji nemaju nijednu formalnu organizaciju koja bi brojala više od 10 članova, pa samim tim ne mogu predstavljati legitimnog partnera Ministarstvu prosvete u odlučivanju (o stručnosti da ne govorimo!)", navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda ministar prosvete se sastao sa grupom roditelja sa kojima je razgovarao o uvođenju trećeg testa na maturi, pored testa iz maternjeg jezika i matematike. Protiv novog testa izjasnili su se pojedini sindikati prosvete.

Ministar je roditeljima objasnio da se projekat završnog ispita sprovodi od 2003. godine i da bi za ukidanje trećeg testa morao da se promeni Zakon, za šta ne postoji opšta podrška.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas o maturi i trećem testu

Izvor: Akter, 26.Nov.2013

Prema najavama ministra prosvete, danas će biti saopšten način na koji će biti realizovan završni ispit u osnovnim školama

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.