Odloženo saslušanje Nikole Kusovca

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo saslušanje Nikole Kusovca

Saslušanje bivšeg kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca odloženo. Kusovac se tereti da je davao lažne potvrde falsifikovanim slikama najpoznatijih srpskih slikara.

Saslušanje pred istražnim sudijom penzionisanog kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca (73), zbog sumnje da je učestvovao u prodaji falsifikovanih slika najpoznatijih srpskih slikara, odloženo je, jer ni Kusovac, ni njegov branilac nisu uredno pozvani u sud.

U istrazi je rečeno da ni nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kustos, ni njegov branilac nisu primili poziv i da će novi datum za saslušanje biti utvrđen naknadno.

Pored Kusovca, koji se tereti za krivično delo falsifikovanje službene isprave, istražni sudija trebalo je danas da sasluša i dilera umetnina osumnjičenog za krivično delo prevare Iliju Đorđevića, koji je došao u sud, ali je zbog izostanka kustosa - i njegovo saslušanje odloženo.

Kancelarija istražnog sudije bila je ispunjena spornim slikama koje su donete, a urzo i vraćene u sudski depozit.

Pošto ih sasluša, istražni sudija će odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Kusovca i Đorđevića, koju je početkom novembra zatražilo Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu.

Kusovac je osumnjičen da je za falsifikovane slike davao potvrde da su prave, a Đorđević da je te slike prodavao kao originale.

Nekadašnji kustos Narodnog muzeja sumnjiči se da je od 1999. godine izdao u više navrata stručno mišljenje za falsifikovane slike najpoznatijih srpskih slikara.

Sporne su slike "Skulptura na cvetnoj pozadini" Petra Dobrovića, procenjena na 12.000 do 15.000 evra, "Mrtva priroda sa voćem i posudom" Marka Čelebonovića - procenjena na 12.000 evra, "Predeo sa crkvom" Milana Konjovića, "Predeo sa kućom" Nikole Graovca.

Na tom spisku su i dela "Mrtva priroda", "Ležeći ženski akt" i "Sedeći ženski akt" Aleksandra Tomaševića, kao i slika Miće Popovića koja nema naziv, a potpisana je sa "Mića Popović 86".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.