Odloženi pregovori o krizi u Hondurasu

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženi pregovori o krizi u Hondurasu

Pregovori o okončanju krize u Hondurasu završeni su bez dogovora. Čekaju se novi predlozi posrednika. Svrgnuti predesednik Manuel Zelaja najavio skori povratak u zemlju.

Prelazna vlada Hondurasa, uspostavljena posle svrgavanja predsednika Manuela Zelaje 28. juna, saopštila je da su pregovori o okončanju krize u toj zemlji odloženi i da se čekaju novi predlozi posrednika.

Ministar spoljnih poslova prelazne vlade Karlos Lopes izjavio je da je "Vlada otvorena za razgovore, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali za sada nije jasno kada će tačno biti nastavljeni".

"Čekamo novi predlog. Čekamo poziv. Honduras je otvoren za dijalog", rekao je Lopes jednoj lokalnoj TV stanici, dodajući da bi pregovori mogli da budu nastavljeni krajem sedmice.

Razgovori o okončanju krize u Hondurasu, koji su u San Hozeu vođeni uz posredovanje predsednika Kostarike Oskara Arijasa, završeni su u nedelju bez dogovora. Obe strane su najavile da će nastaviti pregovore.

Arijas, dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao je posle desetočasovniih razgovora da je ostvaren vrlo mali napredak u rešavanju krize izazvane državnim udarom, kojim je s vlasti zbačen Zelaja.

Zelaja se vraća u Honduras uprkos ishodu pregovora

Zelajini izaslanici i predsednik prelazne vlade Hondurasa Robert Mičeleti saopštili su da je glavni kamen spoticanja u razgovorima bio Arijasov predlog da se Zelaja vrati na vlast i formira vladu u kojoj bi učestvovali i njegovi protivnici. Obe strane su, međutim, odbile da prihvate to rešenje.

Zelaja je ranije izjavio da će se vratiti u Honduras čak i ako pregovori propadnu. Iz egzila u Nikaragvi, Zelaja je poručio da se vraća "na ovaj ili onaj način".

Svrgnuti predsednik je najavio da planira da se vrati kući za vikend. "Idućeg vikenda biće završene sve pripreme za moj povaratak, u skladu sa zakonom i Ustavom, kao i međunarodnim normama", rekao je Zelaja novinarima u Managvi, glavnom gradu Nikaragve.

Ovo je prvi put da je svrgnuti predsednik precizirao datum povratka u zemlju, navela je agencija Rojters. Portparol prelazne vlade Hondurasa rekao je u subotu da Vlada neće dozvoliti Zelajin povratak na vlast.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.