Izvor: RTS, 26.Dec.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena racionalizacija

Početak racionalizacije državne uprave odložen za januar 2010. godine, pišu "Večernje novosti". Prema usvojenim kvotama broj zaposlenih biće smanjen za oko 12 odsto. Odlaganje umanjuje efekat koji se želi postići, a to je ušteda u budžetu, smatra ekonomista Milojko Arsić.

Vlada Srbije odložila je racionalizaciju u državnoj upravi za januar 2010. godine. Ove nedelje osvojene su kvote, odnosno, maksimalni broj zaposlenih u svakoj instituciji republičke administracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojednačno.

Ukupno, broj zaposlenih u republičkoj upravi biće smanjen za oko 12 odsto. Sve republičke institucije intenzivno rade na sistematizaciji radnih mesta, ali će otkazi biti odloženi za period posle Nove godine, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na izvor u Vladi Srbije.

Ekonomista Milojko Arsić, u izjavi za RTS, sumnja da će se početkom godine krenuti u racionalizaciju državne uprave. On upozorava da svako odlaganje umanjuje efekat koji se želi postići smanjenjem broja zaposlenih u državnoj upravi, a to je ušteda u budžetu.

Vlada je ove nedelje usvojila sve podzakonske akte koji bi omogućili da doneti Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji uopšte i zaživi.

Najozbiljniji "rezovi" desiće se u Ministarstvu spoljnih poslova, koje sada ima 1.110 zaposlenih, gde će bez posla ostati 130 ljudi.

Uprava za trezor, u kojoj radi 1.138 zaposlenih, od januara će morati da pripremi rešenja o otkazu za 52 radnika, dok će Republički geodetski zavod broj radnika svesti sa sadašnjih 2.390 na 1.880.

Bez posla će ostati i 110 zaposlenih u Agenciji za privatizaciju, 24 radnika Agencije za lekove i 45 stalno zaposlenih u Agenciji za privredne registre.

Suprotno tome, Vlada je odlučila da poveća broj zaposlenih u Ministarstvu za NIP, Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, Republičkom zavodu za statistiku, Avio službi vlade i Kancelariji za evropske integracije.

Prema utvrđenim kvotama Uprava carina i Poreska uprava Srbije zadržavaju trenutno važeći broj zaposlenih.

Prema informacijama iz Ministarstva finansija, racionalizacija u ovim upravama ići će odvojeno, u skladu sa reformama u ovim oblastima, navode "Novosti".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.