Odložena Buregdžijada: Posle 13 godina popularna manifestacija neće biti održana u avgustu

Izvor: Blic, 17.Avg.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena "Buregdžijada": Posle 13 godina popularna manifestacija neće biti održana u avgustu

Tradicionalna manifestacija "Dani bureka", popularna niška "Buregdžijada", ove godine neće biti održana u planiranom terminu od 25. do 28 avgusta.

U Uniji pekara, koja 13 godina organizuje ovu manifestaciju, navode da će probati da Buregdžijadu organizuju u septembru ali da nije isključeno da se ni tada ne održi, već da, na žalost ljubitelja ove poslastice od testa i sira, bude odložena za narednu godine.

Prema rečima Bratislava Vukadinovića iz Unije pekara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odlaganju "Buregdžijade" kumovalo je povlačenje zlatnog sponzora, nezainteresovanost pekara ali i najava lošeg vremena, dok u Žitopeku kažu da nisu bili zadovoljni novoom organizacije.

- "Žitopek", koji je trebalo da bude zlatni sponzor i da zakupi dva štanda, otkazao je iz samo njima znanih razloga a posle su počeli da otkazuju i drugi pekari. Neki su gledali prognozu gde je za tu nedelju najavljeno loše vreme, nekima su radnici na odmoru a nekima je bio problem i kotizacija od 25.000 po učesniku - objašnjava Vukadinović.

On kaže da je svake godine bilo od pet do sedam pekara iz Niša i regiona, ali da ove godine nije bilo većeg interesovanja niških pekara.

- Gosti iz Grčke, koji dolaze već sedam godina su potvrdili učešće, kao i gosti iz Makedonije, ali su se povukli niški pekari i jedan po jedan su otkazivali. Finansijska kriza je sigurno doprinela ovakvoj situaciji jer jer u slučaju lošeg vremena ne bi bilo veće posete. Zato smo i termin poslednje dve godine prebacili za kraj avgusta, umeto septembra, jer je stabilnije vreme, ali se tada održavaju Nišvil i Filmski susreti. Već četiri godine nemamo podršku grada, već samo opštine Medijana koja je svoj deo posla uradila maksimalno dobro - objašnjava Vukadinović.

Generalni director Žitopeka Milan Todorović kaže da ova kompanija nije imala potpisan ugovor o sponzorstvu tako da nije ni mogla da otkaže učešće.

- Bili smo u pregovorima da budemo zlastni sponsor ali ti pregovori nisu završeni. Razlog što ne želimo da učestvujemo je upravo to što je organizacija manifestacije na nedaekvatnom nivou. Zbog kulta bureka u Nišu trebalo bi da imamo organizaciju Dana bureka na ozbiljnijem nivou nego prethodnih godina. Mi kao najveća pekara smo spremni da u tome pomognemo, ali na nekom adekvatnom nivou - objašnjava Todorović.

Burek za Ginisa

Na Buregdžijadi je 2011. godine poslednji put pravljen u gigantski burek za Ginisa dimenzija četiri puta dva metra, nakon čega je ova praksa prekinuta zbog, kako je objašnjeno, tehničkih problema oko obezbeđivanja adekvatne peći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.