Izvor: B92, 10.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen transfer "Kolumbusa" na MKS

Hjuston, Brisel -- Američki šatl "Atlantis" pristao juče uz Međunarodnu kosmičku stanicu koja je više od 320 kilometara udaljena od Zemlje.

Danas je bilo predviđeno da bude "prikačena" evropska svemirska laboratorija "Kolumbus" koju je doneo šatl. "Atlantis" je u četvrtak krenuo iz Kejp Kanaverala posle više odlaganja i prema planu stigao do MKS, navodi Rojters.

Međutim, nemački kosmonaut Hans Šlegel, jedan od sedam članova posade američkog spejs šatla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Atlantis, razboleo se i neće moći da učestvuje u prvom izlasku ekipe u kosmos. Kako je saopštila danas NASA, to ipak neće ugroziti instaliranje evropske laboratorije.

Prvi izlazak u kosmos odložen je do ponedeljka i nemačkog kosmonauta će zameniti njegov američki kolega.

Iz izvora bliskih Evropskoj svemirskoj agenciji, koji nisu želeli da im se otkrije identitet, rečeno je da zdravstveno stanje Sslegela "nije ozbiljno" ugroženo.

"Kolumbus" je cilindričnog oblika, dugačak je sedam metara, a prečnika 4,5 metara i može da primi do tri osobe. U njega može da stane i 10 stolova i oramara za eksperimente.

Predviđeno je da se u njemu obavljaju stotine eksperimenata u uslovima mikrogravitacije u oblasti biotehnologija, medicine, ispitivanja materijala i tečnosti.

Ovo je prvi put da EU šalje stalnu laboratorijsku stanicu u svemir.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.