Odlikovanje za psa; Zelenski uručio nagradu terijeru FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 09.Maj.2022, 14:15

Odlikovanje za psa; Zelenski uručio nagradu terijeru FOTO/VIDEO

Patronu, dvoipogodišnjem psu Džek Rasel terijeru, predsednik Rusije Volodimir Zelenski je uručio nagradu na svečanosti u Kijevu.

Terijer čije ime na ukrajinskom znači "municija", nanjušio je ruske mine i eksploziv u severoistočnom gradu Černigovu i postao je maskota Državne službe za vanredne situacije, prenosi Gardijan.

On je postao nacionalni simbol otpora Ukrajine protiv Rusije i redovno se pojavljuje u video snimcima na zvaničnim ukrajinskim kanalima na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društvenim mrežama.

Pas koji je obučen da traži mine, zaslužan je za otkrivanje više od 200 eksploziva od početka rata u Ukrajini.

Ova životinja je dobila orden za svoje zasluge u zemlji.

Zelenski je uručio nagradu Patronu i njegovom vlasniku Mihailu Ilijevu na konferenciji za novinare zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom koji je u nedelju bio u poseti Kijevu.

Dok je Patronu uručena nagrada, Trudo se potapšao po džepu kao da traži poslastice za pse. Zelenski je opisao psa kao "divnog malog sapera" odnosno vojnog inženjera.

"Danas želim da nagradim one ukrajinske heroje koji već čiste našu zemlju od mina. I zajedno sa našim herojima, tu je i divni mali saper - Patron - koji pomaže ne samo u neutralisanju eksploziva već i uči našu decu neophodnim bezbednosnim pravilima u oblastima gde postoji opasnost od mina", naveo je Zelenski nakon ceremonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajina i Rusija: Zelenski odlikovao Patrona, psa koji traži mine i nacionalnog heroja

Izvor: Danas, 09.Maj.2022

Ukrajinski pas Patron, džek rasel terijer čiji je posao da traži mine, odlikovan je ordenom za sve što je uradio od početka ruske invazije. Patronu je orden uručio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na svečanosti u Kijevu. Pas star dve i po godine pomogao je ukrajinskim vojnicima da pronađu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.