Odlični rezultati prikupljanja krvi po novim pravilima

Izvor: RTS, 02.Apr.2019, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlični rezultati prikupljanja krvi po novim pravilima

Utorak je dan za dobrovoljno davalaštvo krvi u Valjevu, od uvođenja novog Zakona o transfuzijskoj medicini. Davaoci su se već prilagodili novim pravilima, a svakog utorka prikupi se više krvi nego što je predviđeno planom Instituta za transfuziju.
Plan prikupljanja krvi Crveni krst u Valjevu premašuje za 25% od početka godine. Zbog odličnih rezultata postao je primer dobre prakse po mišljenju Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za transfuziju krvi Srbije.

„Mi smo u ovoj godini na proseku od pedeset jednog dobrovoljnog davaoca krvi, što je značajno više, čak 25% više u odnosu na ono što je Institut zajedno sa nama planirao", kaže Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.
Poslednja akacija bila je u valjevskoj srednjoj medicinskoj školi, gde je prikupljeno 56 jedinica krvi. Učestvovalo je blizu 60% punoletnih učenika. Novi Zakon o transfuzijskoj medicini, iako je važeći od početka ove godine, u Valjevu se primenjuje od maja 2018. godine. Ukinute su male akcije, namenska i porodična davanja u Opštoj bolnici.
"Davao sam i dok su postojale akcije, a sad, u poslednjih godinu dana dajem, na primer, svaka tri, četiri meseca, otprilike."
"Sutra, na primer, da meni treba, nadam se da bi neko dao krv za mene, da meni pomogne ili nekom u mojoj porodici. Tako da, to je neki motiv, pomoći, biti human", kažu neki od dobrovoljnih davalaca.
Nemanja Đorđević iz Instituta za transfuziju Srbije kaže da ekipe svakodnevno putuju od grada do grada. Teško je, još se privikavaju, ali novim načinom prikupljanja dobijamo krv boljeg kvaliteta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.