Odlazi partijska vojska

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazi partijska vojska

Beograd -- Nova postava Kadrovske komisije Vlade sprema se da sprovede premijerov nalog. Dušan Petrović: Najvažnije odluke odnose se na imenovanje sekretara.

Kroz ovu komisiju moraju da prođu sva kadrovska rešenja u institucijama koja su na budžetu - od lokalnih domova zdravlja do javnih preduzeća i ministarstava.

Promene u kabinetu Mirka Cvetkovića početak su opsežne kadrovske rekonstrukcije čitavog javnog sektora i brojnih Vladinih institucija, kako bi se u narednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << periodu sprovela depolitizacija državnih organa, saznaju "Novosti".

Cilj je, kako je i premijer poručio predstavljajući novi kabinet, da se vlast, gde god je to moguće, ”očisti” od partijskih kadrova, i na važne pozicije dovedu najbolji ljudi, preko javnih konkursa.

"Nije realno očekivati da se do kraja mandata ove Vlade promene svi kadrovi koji su možda postavljani po partijskoj liniji i u skladu sa koalicionim dogovorom o raspodeli funkcija, ali je strategija da se na tom polju učini što više", kaže za "Novosti" Slobodan Homen, koordinator za medije u Vladi.

Prilikom rezova, i predsednik Boris Tadić rekao je da očekuje da će lideri koalicije ”dati sve od sebe i staviti državni interes i građane na prvo mesto i uticati na svoje ministre da se obuzdaju od ispunjavanja uskostranačkih interesa”. Odmah su usledile i promene na čelu Kadrovske komisije Vlade, gde je umesto Olivera Dulića za predsednika imenovan novi ministar poljoprivrede Dušan Petrović, a za njegovog zamenika vicepremijerka Verica Kalanović.

Kroz ovu komisiju moraju da prođu sva kadrovska rešenja u institucijama koja su na budžetu - od lokalnih domova zdravlja do javnih preduzeća i ministarstava.

Novi predsednik Komisije Dušan Petrović kaže za ”Novosti” da se ovo telo sastaje jednom nedeljno i da je to ustaljena dinamika održavanja sednica.

"Nikakve izmene u načinu rada neću primenjivati. U ovom trenutku najvažnije odluke odnose se na imenovanje državnih sekretara, pošto je rekonstrukcijom Vlade, u resorima do kojih je došlo do izmena, svima njima prestala funkcija. Ostala kadrovska pitanja razmatraćemo kako budu pristizali predlozi ovlašćenih predlagača.

Međutim, s obzirom na novu postavu Komisije, u kojoj su pored Petrovića i Kalanovićeve, i ministri Ivica Dačić, Srđan Srećković, Milan Marković, Jovan Krkobabić i Sulejman Ugljanin, veliko je pitanje u kojoj će meri zaista biti moguće isključiti stranačke interese u raspodeli funkcija.

Kako smo čuli od potpredsednika Jovana Krkobabića, prilikom pojedinih imenovanja uzima se u ozbir koalicioni sporazum, ali je ipak glavni kriterijum ne partijska knjižica, već da kadar bude kvalitetan i dorastao funkciji.

Prema rečima ministra dijaspore i vera Srđana Srećkovića, bez obzira na složene koalicione odnose, namera je da se zakonskim rešenjima sve više minimizira partijski uticaj kod odabira kadrova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.