Odlaže se primena strategije podsticanje rađanja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaže se primena strategije podsticanje rađanja?

BEOGRAD - Primena odredbi Strategije za podsticanje rađanja u Srbiji, usvojene pre više od godinu dana, najverovatnije će biti odložena zbog svetske ekonomske krize.

Bilo je najavljeno da bi primena finansijskih odredbi tog dokumenta trebalo da počne tokom 2009. godine.

U Ministarstvu rada i socijalne politike agenciji Beta je, međutim, rečeno da su ekonomska kriza i manjak sredstava u budžetu onemogućili sprovođenje mera koje je trebalo da finansijski pomognu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porodicama sa više dece i suzbiju belu kugu u Srbiji.

"Sprovođenje Strategije za podsticanje rađanja nije moglo da dođe u gorem momentu. Ipak, mi smo budni, i ukoliko bude sredstava pokušaćemo da rebalansom budžeta omogućimo sprovođenje, ako ne svih, onda bar nekih mera", kazao je načelnik za populacionu politiku u ministarstvu Predrag Petrović.

Jedna od mera na koju roditelji ne mogu da računaju tokom ove godine je jednokratna isplata roditeljskih dodataka za drugo, treće i četvrto dete, umesto sadašnje isplate u 24 rate.

Petrović napominje da je za realizaciju te odluke, pored novca, potrebna i promena postojećih odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Trudničko bolovanje

Strategija za podsticanje rađanja predvidela je da se za vreme trudničkog bolovanja isplaćuje cela zarada, a ne 65 odsto plate. Iako za realizaciju te odluke ne postoje sredstva na republičkom nivou, pojedine lokalne samouprave poput Beograda i Jagodine dotiraće trudnicama preostalih 35 odsto sredstava do pune zarade.

Petrović, ipak, smatra da je za isplatu nadoknada za vreme trudničkog bolovanja potrebno sistemsko rešenje, a to je promena Zakona o zdravstvenom osiguranju, što je u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

"Ipak, neozbiljno bi bilo menjati odredbe zakona u ovom trenutku i obavezivati se na realizaciju mera za koja ne postoje sredstva", napomenuo je on.

Besplatni udžbenici

Strategijom podsticanja rađanja planirano je da svako treće i četvrto dete u porodici dobije besplatne udžbenike tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je agenciji Beta da on podržava tu odredbu i da se zalaže za njenu primenu, čim za to budu mogućnosti.

On je dodao da će nakon što Ministarstvo prosvete dobije precizne podatke o broju dece koja bi po tom osnovu trebalo da dobiju besplatne udžbenike biti utvrđeno kolika su sredstva za to potrebna i kada bi ona mogla da se obezbede.

Popunjeni kapaciteti u vrtićima

Strategija je predvidela i širenje mreže vrtića u Srbiji, kako bi se uskladili rad i roditeljstvo. Iako su u proteklih godinu dana kapaciteti vrtića u većim gradovima Srbije povećani, samo u Beogradu na mesto u obdaništu još čeka između 4.000 i 5.000 dece.

Strategija treba da promoviše i lakše zapošljavanje parova sa većim brojem dece, a Inspektorat rada bi u svojim nadzorima posebnu pažnju trebalo da posveti poslodavcima koji uslovljavaju zaposlenje porodičnim planovima ili otpuštaju trudnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.