Odlaganje kazne Stefanu Kariću?

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje kazne Stefanu Kariću?

Beograd -- Prvi sud ponovo odlučuje o zahtevu Stefana Karića, za odlaganje izvršenja jednogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog izazivanja saobraćajne nesreće.

"Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu ukinuo je rešenje vršioca funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojim je odbijena molba Karića za odlaganje izvršenja kazne zatvora i naložio ponovno odlučivanje", izjavila je Tanjugu portparolka suda Dušica Ristić.

Ona je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je prvostepeno rešenje ukinuto jer su u Karićevoj žalbi istaknuti novi razlozi za odlaganje izvršenja zatvorske kazne, sa kojima prvostepeni sud nije bio upoznat, zbog čega je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje kako bi bili cenjeni ti razlozi.

Ona je napomenula da se novi razlozi istaknuti u žalbi odnose na Karićevo zdravstveno stanje.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je krajem decembra zahtev Karića za odlaganje izvršenja jednogodišnje kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj skeli, na koju je osuđen zbog izazivanja saobraćajne nesreće zbog koje je Stanislava Pešić ostala paralisana.

Karić je prvobitno trebalo da se javi na odsluženje zatvora 1. decembra, ali je pet dana pre toga zatražio odlaganje izvršenja te kazne.

Shodno Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, odobrenje za odlaganje izvršenja kazne dozvoljava se iz tačno nabrojanih razloga, među kojima su teška bolest, završetak školovanja ili neodložnog posla i drugi.

Stefan Karić je decembra 2010. presudom Apelacionog suda pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, jer je "bezobzirnom vožnjom" pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povređena njegova saputnica Stanislava Pavlović (35) 2005. godine.

Apelacioni sud je tom odlukom preinačio provstepenu presudu Prvog osnovnog suda kojom je Karić bio kažnjen novčanom kaznom od 800.000 dinara.

Potom je Prvi osnovni sud u Beogradu 15. jula 2011. usvojio predlog Karića i dozvolio mu da kaznu izvrši u kućnom zatvoru - tako što ne sme napuštati prostorije u kojima stanuje, uz primenu mere elektronskog nadzora, ali je i tu odluku pobio Apelacioni sud i u septembru potvrdio svoju raniju pravosnažnu presudu da Karić mora da odleži kaznu u zatvoru.

Prema obrazloženju Apelacionog suda, ne bi bilo opravdano odobrenje kućnog zatvora s obzirom na posledice koje je pretrpela Pavlovićeva, kao i na ispoljenu bezobzirnost Karića koja se ogleda u brzini kojom je upravljao vozilom i u drugim okolnostima krivičnog dela.

Sin odbeglog biznismena Sretena Karića, optuženog za malverzacije s kompanijom "Mobtel", osuđen je zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja učinjenog iz nehata, jer je 29. aprila 2005. godine, kada je imao 20 godina, vozio auto BMW brzinom od 148 kilometara na sat, u alkoholisanom stanju, udarivši u banderu na Dedinju. Tom prilikom Pavlovićeva je zadobila teške telesne povrede.

Stefan Karić je 2007. u Drugom opštinskom sudu bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je Okružni sud 2008. tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje, koje je prvostepeno okončano pomenutim novčanim kažnjavanjem, a danas ponovo i konačno zatvorskom kaznom.

Njegov otac Sreten Karić je, zajedno sa rođenim bratom Bogoljubom, u višegodišnjem bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica, jer su nedostupni pravosudnim organima, koji ih terete da su oštetili kompaniju "Mobtel" za više desetina miliona evra, dok su bili u njenoj upravljačkoj i vlasničkoj strukturi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.