Odjeci rasprave vladike Grigorije i reisa Cerića

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odjeci rasprave vladike Grigorije i reisa Cerića

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Žestoka razmena mišljenja vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Gligorija i (odlazećeg) poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića (prošle sedmice na Svetskoj konferenciji za mir u Sarajevu) ne sugeriše pitanje: kome zvona zvone, nego naprosto tera na zaključak kako je ovde zajedničkom životu odzvonilo. Ovo je jedna od konstatacija koje u svom jučerašnjem komentaru navodi novinar sarajevskog „Oslobođenja” Josip >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vričko.

Pod naslovom „J... zemlju kojoj je Sarajevo simbol zajedničkog života”, autor teksta naglašava da se „u takvom (sarajevskom ponajpre) ambijentu ciničnim doima” reisovo obraćanje kardinalu Vinku Puljiću i vladiki Gligoriju: „Dobro nam došli”, i to usred najžešće polemike o tome šta jeste, a šta nije Cerić lobirao kod njujorškog rabina Artura Šnajera.

„Iako uopšte ne treba sumnjati u iskrenost turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u Sarajevu, u dirljivom govoru, pozvao ovdašnju braću (?!) da se ne dele, bojim se, što bi kazala braća Srbi, da je dockan”, dodaje se u tekstu i zaključuje da je „brat Redžep” imao tu sreću da nije uveličao Svetsku konferenciju za mir.

„Jer da ga je put naneo samo koji dan ranije, čuo bi, baš kao ono nekad Andrić, kako ovde ni zvona što označavaju sate, ne biju u isto vreme”, stoji u nastavku, uz konstataciju „kako nije daleko dan kada se zvona, ona, dakako, sa crkvenih zvonika, više uopšte neće čuti u balkanskom Jerusalimu”.

Komentator „Oslobođenja” naglašava da je temelj sukoba dvojice pastira u tome što je Cerić i „dalje duboko zagledan u prošlost” pa insistira na izvinjenju, koje je na bivšem jugoslovenskom prostoru „toliko devalviralo” da, zapravo, više nema nikakvog smisla.

„Uz to, Cerić, delimično uspavan na poziciji bošnjačke moralne superiornosti, zaboravlja kako je suočen sa Grigorijem, koji je baš zimus u dubrovačkoj katedrali zatražio oprost Grada (i ljudi, naročito!). Zaboravio je, takođe, kako je ušao u prepirku sa vladikom koji je usred Trebinja ljutog kazao kako se mora obnoviti Begova kuća, spomenik islamske arhitekture, ali i potvrda da su u Trebinju do 1992. živeli muslimani, te, tim povodom, gotovo zagalamio: ’Što su Srbi srušili, Srbi moraju i podići’”, podseća autor teksta.

U nastavku ističe da je izostala Cerićeva reakcija i nedavno „kada je onaj veselnik – ona, kazao bi Alija Izetbegović, naša budala – na skupu u sarajevskoj starogradskoj opštini izjavio kako će minirati spomenik Svetom Ocu čim ga postave pred sarajevsku Katedralu”.

Komentator „Oslobođenja” se začuđeno pita gde je to kardinal Vinko Puljić išao, pa da ga sad Mustafa Cerić doziva, a u odgovoru navodi, između ostalog, „Nigde, ni u ratu, a ni u miru, kada su ga kanili deložirati iz rezidencije, što Cerića nije uopšte ganulo”.

D. S.

objavljeno: 20.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.